Magistrată cercetată penal pentru escrocherii

Un judecător din Drochia va fi urmărit penal pentru dobândirea unor mari sume de bani prin înşelăciune. CSM a suspendat activitatea magistratei până la examinarea definitivă a dosarului de către instanţele de judecată.
. (Photos.com)
Ştefan Sârbu
27.12.2016

Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit marţi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru începerea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătoarei Nelea Podlisnic din cadrul Judecătoriei Drochia.

Potrivit sesizării prezentate de către organele procuraturii şi probelor administrate, rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile magistratei întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de „escrocherie în proporţii deosebit de dobândit” şi „fals în declaraţii”. Procesul penal a fost iniţiat de procurori în baza unei plângeri colective depuse de locuitorii raionului Drochia, care au reclamat acţiunile ilegale ale judecătoarei.

Din materialele procesului penal reiese că, în intervalul anilor 2014 – 2015, sub diferite pretexte inventate, Nelea Podlisnic ar fi dobândit, prin înşelăciune şi abuz de încredere, sume mari de bani de la aceste persoane. În total, magistrata ar fi primit de la victime 65 mii euro şi 1,1 milioane de lei, sume pe care le-a utilizat în scopuri personale. În consecinţă, unele părţi vătămate au fost nevoite să plece la muncă peste hotare.

Mai mult decât atât, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Integritate, magistrata ar fi comis fals în declaraţii, atunci când nu a scris la capitolul „datorii” din declaraţiile sale cu privire la venituri pentru anii 2014 şi 2015 sumele de bani împrumutate de la victime.

În cadrul şedinţei din 27 decembrie, CSM a eliberat acordul solicitat de către Procurorul General Eduard Harunjen, magistrata fiind suspendată din funcţie până la rămânerea definitivă a sentinţei. Nelea Podlisnic activează în calitate de judecător din anul 2001. Din 2010 până în 2014 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Drochia. Urmărirea penală pe acest caz urmează să fie exercitată de Procuratura Anticorupţie.

Menţionăm că potrivit articolul 3521, falsul în declaraţii se pedepseşte cu amendă de până la 600 unităţi convenţionale (30.000 de lei) sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Articolul 190 din Codul penal prevede pedeapsa cu închisoare de la 8 la 15 ani, pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari.

Amintim că cea mai mare operaţiune de reţinere a magistraţilor din istoria R. Moldova a avut loc la 20 septembrie la Chişinău fiind reţinuţi 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, suspectaţi că ar fi făcut parte din schema de spălare a banilor din Rusia, numită şi Laundromatul rusesc. Despre spălarea celor 20 de miliarde dolari din Rusia se cunoştea încă din anul 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor