Preşedintele R. Moldova: Cetăţenii nu trebuie să-şi dorească unirea cu România şi aderarea la NATO

Din ultimele declaraţii făcute de şeful statului, aflăm că pe ruşi îi consideră „fraţi”, iar pe români „colegi”, că va lupta pentru a modifica Curriculum, astfel încât în Moldova să nu se mai predea în şcoli Istoria Românilor, iar Băsescu va rămâne fără cetăţenie până la Anul Nou.
Şeful statului R. moldova, Igor Dodon (Facebook.com)
Maria Maevschi
27.12.2016

Anterior declara că cele peste 5.000 de burse acordate de România studenţilor basarabeni sunt oferite cu scopul de a româniza cât mai mulţi moldoveni, întrucât în perioada studiilor, tinerii îşi redobândesc şi cetăţenia română, iar după investire preşedintele Igor Dodon vine să le mulţumească autorităţilor române pentru acest gest, considerându-l a fi unul foarte bun.

„Chiar le mulţumesc din suflet pentru că dau această posibilitate tinerilor din Republica Moldova. Las să dea şi 10 mii de burse, este un lucru bun, benefic pentru tinerii din RM. Reproşul meu, şi mesajul a fost către ruşi care spun că sunt gata să ne susţină. Eu le-am spus (autorităţilor ruse – n.r.) şi anterior în 2008 când eram co-preşedinte al Comisiei Mixte inter-guvernamentale, dragi prieteni, fraţi, oferiţi 1000-2000 de burse pe an, iar tinerii vor hotărî. Asta nu însemnă că trebuie să fie interzis să plece în România sau Rusia. Încă o dată le mulţumesc colegilor, prietenilor noştri din România, care oferă aceste burse”, a declarat şeful statului în cadrul emisiunii „În profunzime” de la protv.

Pe de altă parte, Dodon îşi doreşte să-i facă pe cetăţeni să fie mândri de ţara lor, să nu-şi dorească unirea cu România şi aderarea la NATO. Acesta vede realizarea acestui obiectiv, prin mai multe acţiuni.

„În primul rând cetăţenii RM trebuie să fie siguri în viitorul acestui stat. Eu consider că o să începem de la funcţia de preşedinte să implementăm această strategie. Vom face şi greşeli, cel mai probabil, dar cine nu greşeşte?”, a adăugat preşedintele.

O altă promisiune făcută de Igor Dodon în campania electorală, considerată de cei mai mulţi cetăţeni, şi experţi, controversată, a fost să introducă în şcoli cărţile de Istoria Moldovei în loc de Istoria Românilor.

„Am spus că voi întreprinde un şir de acţiuni ce ţin de întărirea statalităţii, printre care şi modificarea în Curriculum a Istoriei. Nici o ţară din regiune nu învaţă istoria altui stat. Las să se numească „Istoria”, dar vom vedea şi conţinutul”, a precizat Dodon, menţionând că ar exista deja cărţi de Istorie a Moldovei, cu alt conţinut decât cel predat acum în şcoli.

În context, acesta şi-a amintit şi de promisiunea făcută fostului şef de la Cotroceni, Traian Băsescu. „Până la Anul Nou, acest decret de acordare a cetăţeniei dlui Băsescu, care a fost semnat de Timofti cu încălcarea legislaţiei va fi anulat, toate avizele de la toate instituţiile au fost negative”, a afirmat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor