Magia diamantului: din adâncul pământului la cele mai spectaculoase bijuterii

Pentru a înţelege magia diamantului, este necesar să descindem la locul lui de origine pentru a-l cunoaşte în mediul lui natural. Numele său vine de la cuvântul grecescul "adamas" (ce înseamnă de necucerit, indestructibil) şi este întotdeauna asociat cu forţa, virtutea, puterea şi transparenţa sentimentelor.
Diamant (Carl De Souza| AFP | Getty Images)
Simona Milea
25.03.2015

Pentru a înţelege magia diamantului, este necesar să descindem la locul lui de origine pentru a-l cunoaşte în mediul lui natural. Numele său vine de la cuvântul grecesc "adamas" (ce înseamnă de necucerit, indestructibil) şi este întotdeauna asociat cu forţa, virtutea, puterea şi transparenţa sentimentelor. Format în întregime din atomi de carbon, diamantul este cel mai dur material al planetei noastre, este carbon cristalizat cu calităţi unice de a reflecta lumina, fiind cea mai pură dintre pietrele preţioase. Încă din timpuri străvechi, diamantului i s-au atribuit anumite puteri şi a stat la baza a numeroase legende.

Începând din secolul al XV-lea când faţetele pietrelor preţioase au început să fie prelucrate, diamantul a ieşit în evidenţă, atât prin frumuseţea deosebită, cât şi datorită caracteristicilor proprii. Diamantele sunt frumoase, misterioase şi rare, ele supravieţuind unei lungi călătorii de aproximativ 3 milioane de ani până să ajungă la noi.

Diamantele s-au format în zona profundă a nucleului planetei, la temperaturi de 1885 de grade Celsius, în masa metalelor de aici aflată în stare topită, la presiuni de mii de atmosfere, condiţii ce împiedică transformarea carbonului în grafit şi, în acelaşi timp, determină cristalizarea sa în diamant. După ce sunt scoase din mină, diamantele în stare brută sunt trimise experţilor care le prelucrează, clasifică şi le stabilesc valoarea.

Furnizarea diamantelor este limitată de extracţia tot mai dificilă, acestea devenind astfel bijuterii de lux, foarte valoroase şi rare. Pentru a rezulta o singură piatră, de un carat (0,2 grame), ce va fi şlefuită şi adusă la calitatea necesară pentru a fi folosit la o bijuterie, trebuie extrase din mină şi prelucrate aproximativ 250 de tone de minereu. Doar 15% dintre diamantele extrase din adâncul pământului sunt potrivite pentru a fi folosite la bijuterii, restul fiind folosit în industrie.

Calitatea şi frumuseţea sunt aspectele primordiale ale diamantului.

Calitatea pietrei a fost stabilită prin patru criterii de către bijutierii De Beers. Frumuseţea se poate măsura, de asemenea, prin strălucirea naturală. În anul 1939, faimoşii bijutieri De Beers au creat patru criterii recunoscute universal pentru determinarea calităţi acestor pietre numite diamante. Cei 4C ai diamantelor sunt (cut, carat weight, clarity, colour): Tăietura (cut), Greutate (carat weight), Claritate (clarity), Culoarea (colour).

Pe parcursul procesului de şlefuire se pierde în medie 50% din greutatea diamantului neşlefuit, preţul crescând exponenţial în funcţie de ''cei 4C''.

Tăietura (cut) indică modul cum este tăiat diamantul, conferindu-i acestuia strălucirea. Ceea ce contează foarte mult la un diamant este frumuseţea sa naturală iar forma care i se va da diamantului în momentul tăierii, este, fără îndoială, foarte importantă. Mulţi gemologi consideră ''tăietura'' cea mai importantă caracteristică a diamantului, prin tăiere şi şlefuire fiind scoase în evidenţă proprietăţile excepţionale ale acestuia

Există multe tipuri de tăieturi ale diamantelor. Toate au în mod normal 57 de faţete. Cea mai cunoscută tăietură a diamantului şi totodată cea mai valoroasă este cea rotundă, cunoscută şi sub denumirea de briliant. În prezent, experţii în tăiere şi şlefuire transformă un diamant brut într-o piatră strălucitoare care reflectă şi refractă lumina. Tăierea corectă este cheia în obţinerea frumuseţii şi valorii diamantelor, iar cu cât sunt mai bine tăiate, cu atât preţul lor va fi mai mare.

Greutate (carat weight) Caratul este unitatea de măsură utilizată pentru greutatea briliantului. Această unitate de măsură a greutăţii, caratul, împreună cu dimensiunea pietrei în milimetri, îi ajută pe bijutieri să aprecieze calitatea tăieturii unui diamant.

Un carat are 0,2 grame, şi valoarea pietrei se va stabili plecând de la acest principiu. Vorbind de calitate trebuie să precizăm că două briliante, ce au aceleaşi carate, niciodată nu vor avea acelaşi preţ, unul dintre ele va avea defecte sau impurităţi.

Dintre cei 4 C, greutatea în carate este probabil cel mai important factor din punct de vedere al cerinţelor clienţilor, fiind în general primul aspect de care aceştia sunt interesaţi.

Claritate (clarity) Acest termen este folosit de profesionişti, pentru a se referi la imperfecţiunile pe care le poate avea piatra. Cele mai multe dintre diamantele extrase conţin mici imperfecţiuni, denumite şi incluziuni. Numărul, vizibilitatea şi cantitatea imperfecţiunilor se pot vedea cu ajutorul unor lupe speciale care măresc de 10 ori, sub lumină controlată.

Claritatea reprezintă şi gradul de puritate a diamantului, limpezimea acestuia. La o expertiză trebuie determinată şi calitatea diamantului, iar printre defectele pe care acesta le pot avea regăsim petele, precum şi punctele sau inserţiile altor minerale ce-i diminuează din valoarea sa. Totuşi, anumite incluziuni pot creşte valoarea unui diamant.

Culoarea (colour) Diamantele fără culoare sunt cele mai populare, dar natura a creat, de asemenea, diamante în toate culorile curcubeului. Lumina este factorul ce dă strălucirea diamantului, reprezentând una din principalele calităţi ale pietrei. Clasificarea culorilor pentru a stabili categoria pietrei este dată prin litere. Pentru pietrele de o excepţională calitate se utilizează literele: D,E şi F, D fiind cea mai bună, cea mai rară şi, bineînţeles, cea mai scumpă. Literele de la M la Z determină valoarea diamantelor colorate.

Cele mai comune culori ale diamantelor sunt galben şi maro, iar cele incolore sunt cele mai cunoscute în industria bijuteriilor. Cele mai rare culori sunt roşu şi violet, precum şi combinaţiile acestor 2 culori. Cele verzi şi albastre sunt extrem de rare, mai ales cele colorate natural.

Diamantele în culori fanteziste, unice, extrem de rare şi foarte scumpe, nu fac parte din scala standardizată a culorilor. În această categorie intră renumitele diamante albastre (Hope), verzi (Dresden), galben-portocaliu (Incomparable), roşii (Hancock) sau roz (provenite din mina australiană Argyle).

Nicio altă piatră preţioasă nu transmite omului emoţii atât de puternice ca diamantele. Atunci când cumpărăm un diamant, este foarte important să ştim că în spatele acestei pietre preţioase există milioane de ani de istorie, şi că strălucitorul diamant a acumulat poveştile tuturor celor care au contribuit la naşterea sa, până să ajungă să ne bucure sufletul. Înainte de a le cumpăra, să le cunoaştem istoria, calităţile şi valoarea.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor