Madridul arată pisica: Liderul catalan Puigdemont ar putea fi arestat din cauza referendumului
alte articole
În cadrul unui interviu acordat luni postului de radio Onda Cero, procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, a declarat că liderul catalan Carles Puigdemont ar putea fi acuzat de nesupunere civică, abuz în serviciu şi utilizare eronată a fondurilor publice dacă continuă să organizeze referendumul pentru independenţa Cataloniei, care este programat duminică, 1 octombrie.
“Este o decizie care este posibilă, dar nu am luat în considerare că ar trebui pusă în aplicare”, a declarat Maza.
Puigdemont a precizat că este încrezător că 80% dintre alegători se vor prezenta duminică la vot.
“Confirm că vor exista urne de votare şi buletine de vot, precum şi ceva mai important pentru a desfăşura un referendum: alegători”, a declarat liderul catalan la postul de radio France Inter. De asemenea, el a exclus violenţa, susţinând că aceasta nu este “o opţiune în Catalonia”.
Guvernul central al Spaniei a luat o serie de măsuri pentru a preveni votul de independenţă. Luni, 17 persoane au fost convocate pentru presupusa “promovare a unui website în vederea participării catalanilor la un referendum declarat ilegal de Curtea Constituţională”, potrivit declaraţiilor poliţiei spaniole.
De asemenea, poliţia a vizitat biroul primarului din Oliana, Miguel Sala, unul dintre cei 700 de primari catalani investigaţi pentru că şi-au anunţat cooperarea cu referendumul.
În weekend, Madridul a anunţat că va centraliza comanda tuturor operaţiunilor poliţieneşti din Catalonia, inclusiv forţele de poliţie catalane autonome Mossos d’Esquadra.
Puigdemont a declarat că preferă să meargă la închisoare decât să renunţe la eforturile pentru obţinerea independenţei regiunii.
În afara limitelor?
Puigdemont a acuzat guvernul Spaniei că acţionează “în afara limitelor unei democraţii respectabile” încercând să oprească votul. Au fost deja arestaţi 14 oficiali catalani, au fost confiscate 10 milioane de buletine de vot şi au fost închiriate nave de croazieră pentru a găzdui mii de ofiţeri de poliţie trimişi în regiunea din nord-estul Spaniei pentru a opri desfăşurarea referendumului.
Maza a negat că guvernul este agresiv. “Din contră, facem zilnic eforturi pentru a nu depăşi prevederile legale”, a precizat el.
Sondajele de opinie sugerează că cei 7,5 milioane de rezidenţi ai Cataloniei sunt divizaţi în două tabere aproape egale în ceea ce priveşte independenţa. Totuşi, o majoritate de 82% ar dori ca acest vot să aibă loc, potrivit unui sondaj realizat de publicaţia El Pais.
Guvernul catalan a promis că va continua organizarea referendumului.
În cazul în care câştigă tabăra DA, autorităţile catalane vor declara în câteva zile independenţa acestei regiuni bogate a Spaniei.