Poliţia spaniolă arestează oficiali catalani de top în raiduri legate de referendum

Guvernul din Madrid îşi intensifică eforturile pentru anularea referendumului de independenţă în Catalonia. Garda Civilă a Spaniei a efectuat percheziţii în mai multe clădiri ale guvernului regional, a confiscat materiale legate de referendum şi a arestat câţiva oficiali catalani de top.
Membri ai forţei de poliţie din regiunea spaniolă Catalonia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.09.2017

Poliţia spaniolă a arestat mai mulţi oficiali catalani de rang înalt, inclusiv pe adjunctul ministrului regional al Economiei, Josep Maria Jove, întrucât guvernul din Madrid doreşte să oprească desfăşurarea unui referendum pentru independenţa Cataloniei. Jove, care este membru al partidului catalan Stânga Republicană, a fost arestat miercuri în urma unui raid desfăşurat de Garda Civilă spaniolă.

Cel puţin 12 oficiali locali de rang înalt au fost arestaţi miercuri, a precizat publicaţia La Vanguardia. Printre cei arestaţi se află Josue Sallent Rivas de la Centrul pentru Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Xavier Puig Farre de la Biroul pentru Afaceri Sociale şi Josep Maria Salvat Tenesa de la Ministerul pentru Economie şi Finanţe.

După decizia dată de instanţă, poliţia şi-a intensificat în ultimele câteva zile raidurile asupra sediilor unor tipografii, publicaţii precum şi companii private de transport, căutând materiale pentru promovarea referendumului de independenţă, sau manuale privind secţiile de votare şi buletinele de vot.

Marţi, Garda Civilă, o forţă naţională de poliţie, a confiscat peste 45.000 de plicuri pe care guvernul catalan dorea să le trimită în regiune pentru a informa oamenii în legătură cu referendumul.

“Catalonia se află acum în stare de asediu”, a declarat Dolors Bassa, ministrul Muncii, Protecţiei sociale şi familiei din Catalonia, confirmând pe Twitter faptul că Garda Civilă a pătruns, de asemenea, şi în departamentul său.

Eforturile poliţiei de a opri referendumul planificat pentru 1 octombrie cu privire la separarea Cataloniei de Spania s-au intensificat în ultimele câteva zile, în contextul în care bogata regiune nord-estică nu a dat niciun semnal că ar renunţa la vot, considerat ilegal de guvernul central din Madrid. Sute de manifestanţi s-au adunat în faţa Ministerului regional al Economiei, în centrul Barcelonei, scandând mesaje precum “Nu vor trece de noi” sau “Vom vota”.

Totuşi, acest protest nu a împiedicat Garda Civilă să desfăşoare percheziţii în mai multe clădiri guvernamentale catalane, inclusiv departamentele regionale de economie, interne, afaceri externe, pentru ajutor social, de telecomunicaţii şi taxe.

La începutul acestei luni, Parlamentul catalan a adoptat un proiect de lege care a pavat calea pentru un referendum de independenţă în ziua de 1 octombrie. Totuşi, Curtea Constituţională a suspendat votul, după ce guvernul central a contestat legalitatea sa. Guvernul central al Spaniei susţine că referendumul nu respectă prevederile Constituţiei din 1978, care prevede că statul spaniol nu este divizibil.

Totodată, Procurorul General al Spaniei a ordonat o investigaţie penală împotriva a 712 primari catalani pentru rolul lor în procesul referendumului. În 2014, Catalonia a desfăşurat un al referendum pentru independenţă, în cadrul căruia 80% dintre alegători au ales independenţa. Totuşi, votul a fost considerat neconstituţional de către Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor