Procurorul general al Spaniei avertizează împotriva referendumului catalan. Materiale de campanie confiscate

Autorităţile spaniole au continuat duminică acţiunile de blocare a votului pentru independenţă în Catalonia confiscând materiale de campanie. Procurorul şef a declarat că arestarea premierului regiunii nu ar fi exclusă.
Membri ai forţei de poliţie din regiunea spaniolă Catalonia.
Membri ai forţei de poliţie din regiunea spaniolă Catalonia. (Captură Foto)

Guvernul regiunii nord-estice Catalonia intenţionează să desfăşoare un referendum în 1 octombrie, în care alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin separarea de Spania. Autorităţile din Madrid au declarat votul ilegal.

Într-un raid efectuat duminică la un depozit din Barcelona, poliţia a confiscat aproximativ 1,3 milioane de pliante şi alte materiale de campanie care promovează votul şi care au fost produse de guvernul catalan.

Ministerul spaniol de Interne a precizat într-o declaraţie că acesta a fost cel mai mare dintr-o serie de raiduri similare.

Procurorii spanioli, care au ordonat poliţiei să investigheze orice acţiune de promovare a referendumului, au afirmat în urmă cu câteva zile că oficialii catalani implicaţi în orice fel de pregătiri pentru vot ar putea fi inculpaţi pentru nesupunere civilă, abuz în serviciu şi utilizare eronată a fondurilor publice.

Peste 700 de primari catalani s-au întâlnit sâmbătă în Barcelona pentru a-şi confirma suportul pentru referendum.

Întrebat dacă arestarea premierului guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, este o opţiune în cazul în care continuă pregătirile pentru vot, procurorul general al Spaniei a declarat într-un interviu: “Am putea lua în considerare acest lucru deoarece obiectivul principal este acela de a opri continuarea referendumului”.

Parlamentul catalan a adoptat recent o lege care permite desfăşurarea referendumului, dar Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat-o a doua zi.

Deşi sondajele de opinie arată că mai puţin de jumătate din cei 5,5 milioane de alegători catalani susţin independenţa, majoritatea doreşte să aibă şansa de a merge la vot pentru această problemă.