Catalonia lansează campania oficială a referendumului dedicat secesiunii de Spania
alte articole
Un grup de susţinători ai independenţei de Spania s-au adunat joi noaptea în portul Tarragona cu scopul de a lansa campania pentru un referendum privind separarea de Spania.
Susţinătorii au scandat “Vom vota!” şi au fluturat buletine de vot neoficiale.
Adunarea Naţionala Catalană, cea mai mare platformă pentru independenţă din Catalonia, a postat imagini pe Twitter cu mulţimea de oameni adunată în portul Tarragona.
La eveniment au participat preşedintele catalan Carles Puigdemont, precum şi reprezentanţi ai principalelor partide şi asociaţii pro-independenţă din Catalonia.
Tabăra “Da” are la dispoziţie două săptămâni pentru a obţine suficient suport pentru desfăşurarea referendumului şi pentru a atrage criticii care ezita să participe la controversatul vot, ce ar urma să aibă loc în 1 octombrie.
Un sondaj comandat în luna iulie de guvernul regional catalan a indicat că 41,1% dintre catalani susţin independenţa, în timp ce 49,4% se opun acesteia. Totuşi, peste 70% au declarat că doresc desfăşurarea unui referendum pe această temă.
Guvernul conservator al premierului spaniol Mariano Rajoy a susţinut însă că votul va fi ilegal, iar Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat referendumul în aşteptarea unei decizii oficiale din partea judecătorilor.
Credibilitatea referendumului a obţinut un impuls joi, când primarul Barcelonei a declarat că va permite desfăşurarea votului în acest oraş.
În acelaşi timp, guvernul regional catalan a precizat într-o scrisoare că nu va mai trimite rapoarte financiare săptămânale Madridului.
În luna iulie, guvernul spaniol a ordonat regiunii să îi trimită săptămânal astfel de rapoarte pentru a dovedi că regiunea catalană nu foloseşte banii publici pentru a promova referendumul.
Miercuri, procurorul general al Spaniei a lansat o anchetă penală asuda curs citaţiilor.
Catalonia are o suprafaţă similară cu cea a Belgiei şi este responsabilă pentru o cincime din producţia economică a Spaniei. Regiunea are deja puteri semnificative în domenii precum educaţia şi sănătatea.