La Madrid şi Londra, doi terorişti puşi în libertate după decizia CEDO
Audienţa Naţională din Spania a decis punerea în libertate a lui Inés del Río la doar o zi după decizia CEDO cu privire la aplicarea doctrinei Parot în jurisprudenţa spaniolă. În acelaşi timp, o instanţă din Londra a decis de asemenea punerea în libertate condiţionată a lui Antonio Troitińo, condamnat la 2.700 de ani de închisoare pentru 22 de atentate, şi i-a acordat Madridului şapte zile pentru a cere extrădarea, consemnează miercuri cele mai importante cotidiene spaniole.
Londra pune şapte zile la dispoziţie pentru ca Madridul să ceară extrădarea lui Troitińo, reţinut în 2012 şi care ar putea fi eliberat chiar miercuri. Cotidianul El Mundo aminteşte că o greşeală comisă de Audienţa Naţională din Spania a dus la eliberarea şi fuga lui, în 2011. În plus, cotidianul spaniol citat mai scrie şi că anularea doctrinei Parot nu prezintă nicio siguranţă cu privire la o contribuţie la dizolvarea organizaţiei separatiste basce ETA şi rămâne de văzut dacă decizia instanţei de la Strasbourg va fi suficientă pentru ca aceasta să accepte dezarmarea. În schimb, este foarte probabil ca mulţi dintre deţinuţii consideraţi istorici pentru participarea lor la atentate teroriste să iasă din închisoare în curând.
Fotografia ruşinii - scrie cotidianul ABC despre imaginea care apare pe aproape toate primele pagini ale cotidienelor spaniole de miercuri, a lui Inés del Río ieşind din închisoare. Audienţa Naţională decide eliberarea ei la doar 24 de ore de la sentinţa instanţei europene. Cotidianul ABC relatează de asemenea tot miercuri că judecătorul socialist de la CEDO este cel care i-ar fi deschis uşile lui Inés del Río şi l-a sprijinit de asemenea pe liderul istoric al braţului politic al ETA, Arlando Otegi. Luis López Guerra nu este judecător de carieră, ci jurist, şi a fost deputat local, precum şi secretar de stat în guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero, aminteşte publicaţia citată.
Del Río iese din închisoare, iar Londra decide să-l elibereze pe Troitińo, constată la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Audienţa Naţională a aplicat imediat decizia de la Strasbourg, însă a blocat plata indemnizaţiilor. În tot acest timp, victimele terorismului au convocat o manifestaţia în faţa CEDO, mai arată cotidianul catalan citat.
În context, cotidianul La Razon relatează că Asociaţia victimelor terorismului convoacă pentru duminică o manifestaţie împotriva sentinţei CEDO şi anunţă că guvernul conservator condus de Mariano Rajoy urmează să aprobe vineri un statut al victimei. În plus, acelaşi cotidian spaniol scrie miercuri despre 'surâsul obscen al lui Inés del Río', cu referire la fotografia transmisă pe Twitter, după eliberarea teroristei, la doar o zi după sentinţa de la Strasbourg.
Audienţa Naţională a început, odată cu eliberarea lui Inés del Río, lungul proces care va duce la punerea în libertate a 50 de membri ai organizaţiei separatiste basce ETA. Cotidianul catalan El Periodico observă că, în vreme ce instanţa de la Madrid a aplicat în unanimitate decizia CEDO, un tribunal din Londra a decretat eliberarea teroristului Antonio Troitińo şi i-a acordat Spaniei şapte zile pentru a prezenta cererea de extrădare a acestuia. În curând, Audienţa Naţională va prezenta şi jurisprudenţa de urmat, privitoare la eliberările teroriştilor, de acum înainte, mai arată cotidianul citat.
Cotidianul El Pais scrie de asemenea despre efectele aplicării deciziei CEDO. Pe de altă parte, în prim plan, acest cotidian spaniol are ştirea referitoare la faptul că SUA evită să explice spionajul masiv în Spania şi alte ţări. Washingtonul blochează grupurile de lucru în care trebuia să fie abordată problema şi respinge cererile de explicaţii în faţa Parlamentului European, constată cotidianul spaniol.