CEDO pregăteşte decizia privitoare la derogarea doctrinei aplicate condamnaţilor pentru terorism (revista presei spaniole)

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
21.10.2013

Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO) decide luni dacă va permite Spaniei prelungirea pedepselor pentru cei condamnaţi pentru acte de terorism (jurisprudenţa spaniolă prevede acumularea pedepselor cu închisoarea în aceste situaţii şi nu limitarea lor la maxim 30 de ani, aşa cum este cazul pentru restul delictelor), iar cotidienele spaniole scriu luni despre situaţia generală şi consecinţele unei astfel de decizii.

Ministerul de Interne spaniol promite toleranţă zero pentru omagii aduse deţinuţilor condamnaţi, foşti membri ai organizaţiei teroriste ETA, semnalează luni cotidianul El Pais, menţinând în context ştirea potrivit căreia la Strasbourg se tranşează dezbaterea cu privire la prelungirea pedepselor. Cotidianul spaniol citat semnalează că, în acest caz, Tribunalul Suprem şi Curtea Constituţională din Spania nu au ajuns la decizii unanime, iar Audienţa Naţională a interpretat o decizie într-un anumit fel pentru a evita punerea în libertate masivă a foştilor terorişti.

Cotidianul ABC scrie luni, pe aceeaşi temă, despre 'oroarea' pe care Strasbourgul vrea să o ierte şi aminteşte cum Curtea ar putea deroga luni aşa-numita doctrină Parot. Cotidianul spaniol observă că această doctrină a fost considerată un instrument eficient în justiţia spaniolă, iar guvernul de la Madrid aşteaptă decizia cu siguranţa faptului că s-a făcut totul pentru a o putea menţine.

Numai 64 foşti membri ai organizaţiei separatiste basce ETA şi-au regretat faptele, constată şi cotidianul La Razon, şi mai notează că teroriştii care ar putea fi puşi în libertate după decizia de luni a CEDO refuză să condamne actele de violenţă. În plus, cotidianul spaniol citat mai scrie că pe durata anterioarei guvernări socialiste, în cadrul unuia dintre procesele de pace, autorităţile l-au desemnat pentru negocieri pe un secretar de stat pentru justiţie care s-a pronunţat mereu pentru derogarea doctrinei Parot.

CEDO anunţă luni cum va fi aplicată doctrina Parot, observă la rândul său şi cotidianul catalan El Periodico. Acesta constată că ar trebui eliberaţi cel puţin 50 de foşti membri ai ETA, iar executivul de la Madrid nu mai dispune de nicio marjă de manevră pentru a-i împiedica pe judecători să aplice noua cale pe care o va stabili tribunalul de la Strasbourg.

Tot acest cotidian catalan scrie despre un alt subiect care interesează luni cotidianele centrale: şeful executivului regional catalan, Artur Mas, şi cel al executivului central, Mariano Rajoy, se contrează din nou din cauza unui alt eveniment. Primul cere să nu fie împiedicat să participe la un for mediteranean la Barcelona, în vreme ce guvernul central susţine că este vorba de o reuniune cu reprezentare la nivel de şefi de state şi de guverne.

Guvernul nu este de acord ca Mas să participe la un eveniment la Barcelona, scrie şi cotidianul La Vanguardia, tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni. Rajoy susţine că Forul mediteranean este o reuniune a statelor naţionale, iar guvernul regional catalan răspunde că este vorba de o reuniune economică şi de afaceri, după cum precizează cotidianul catalan citat.

Catalonia provoacă tensiuni în cadrul asociaţiei patronale CEOE, relatează luni cotidianul economic Cinco Dias. Reprezentanţii oamenilor de afaceri sunt din ce în ce mai nemulţumiţi din cauza posibilităţii unei 'rupturi a pieţei' provocate de escaladarea revendicărilor secesioniste, arată publicaţia citată. Aceasta scrie luni şi despre faptul că guvernanţii se pregătesc să aplice noi măsuri împotriva fraudelor fiscale. Termenele legale pentru inspecţii vor fi prelungite la peste 12 luni, iar legea va reforma prevederile legate de delictul de contrabandă pentru a garanta încasarea sancţiunilor, precizează sursa menţionată.

Băncile spaniole sunt într-o situaţie mai bună decât multe dintre cele europene, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro. Cotidianul El Pais constată că aceste declaraţii au fost făcute în condiţiile în care sectorul bancar spaniol se pregăteşte să afle ce fel de criterii va avea de respectat, potrivit Băncii Centrale Europene, pentru revizuirea activelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor