Zeci de criminali periculoşi vor fi puşi în libertate în urma deciziei CEDO (revista presei spaniole)
Cotidienele spaniole comentează marţi, într-o măsură mai aspră sau mai moderată, decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului privind derogarea doctrinei Parot, folosită în jurisprudenţa spaniolă pentru îngreunarea reducerii pedepselor condamnaţilor pentru terorism, precum şi faptul că Inés del Río, vinovată de crime şi asasinate, va ieşi marţi din închisoare. Majoritatea publicaţiilor subliniază însă că de acum, pe baza acestei decizii a CEDO, zeci de condamnaţi pentru acte de terorism şi crime grave ar putea solicita punerea în libertate în doar câteva luni, în ciuda protestelor victimelor.
Instanţa de la Strasbourg sprijină eliberarea a zeci de foşti membri ai organizaţiei separatiste basce ETA, scrie cotidianul El Pais, după ce magistraţii au decis că terorista Del Río se află în închisoare fără temei din 2008 şi au cerut punerea sa în libertate. Judecătorii spanioli vor decide amploarea unei astfel de rezoluţii, pe care guvernul spaniol o regretă, şi pe care o critică asociaţiile victimelor terorismului. Sentinţa este irevocabilă, stabileşte o nouă jurisprudenţă şi are un caracter obligatoriu pentru Spania. Cotidianul spaniol subliniază faptul că Inés del Río a petrecut 26 de ani după gratii, şi în patru dintre ei s-a luptat cu Spania în tribunale.
Un număr de 79 de criminali vor fi puşi în libertate în doar câteva luni, constată cotidianul El Mundo. Acesta arată faptul că luni, CEDO a lichidat în doar 56 de folii doctrina Parot, lucru care va favoriza eliberarea a 56 de membri ai ETA şi a altor delincvenţi condamnaţi pentru delicte extrem de grave.
Strasbourgul îşi încheie confruntarea cu victimele şi lichidează doctrina Parot, apreciază situaţia cotidianul ABC. Tribunalul a cerut punerea în libertate a lui Inés del Río, cât de curând posibil, susţinând că închiderea ei 'nu este regulamentară'. Sentinţa a CEDO a stabilit şi o indemnizaţie de 30.000 de euro, pe care guvernul nu o va plăti întrucât nici condamnata nu şi-a compensat material victimele pentru răul făcut.
Justiţia europeană eliberează imediat 61 de foşti membri ai ETA, consemnează la rândul său cotidianul La Vanguardia. La Strasbourg a fost anulată doctrina Parot pentru Inés del Río, însă în decursul următorilor trei ani, va afecta 130 de cazuri. În context, guvernul atrage atenţia asupra faptului că deţinuţii foşti membri ai ETA nu vor primi indemnizaţii şi nici nu vor fi tolerate omagii aduse acestora, menţionează cotidianul catalan citat.
Nedreptate - titrează cotidianul La Razon, tot cu referire la faptul că la CEDO a fost astfel derogată doctrina Parot care nu permitea reducerea facilă a pedepselor cu închisoarea pentru cei condamnaţi pentru terorism sau alte delicte extrem de grave. Cotidianul spaniol subliniază faptul că CEDO permite astfel punerea în libertate a unor terorişti şi violatori, şi cu un vot al unui magistrat spaniol. Cu toate acestea, sentinţa de la Strasbourg va fi aplicată pentru fiecare caz în parte, şi nu vor avea loc eliberări masive. Pe de altă parte, mai observă cotidianul spaniol, Inés del Río va ieşi marţi din închisoare; Audienţa Naţională va cere punerea sa în libertate, după ce şi-a ispăşit 26 de ani din cei 3.828 la care a fost condamnată pentru 24 de crime.
'Bomba a căzut de la Strasbourg: 50 de deţinuţi foşti membri ai ETA vor fi eliberaţi de judecători', scrie şi cotidianul El Periodico. Acesta observă că Ministerul de Interne spaniol s-a angajat să nu permită umilirea victimelor şi nici să fie trataţi drept eroi membrii ETA care vor ieşi astfel din închisoare. Inés del Río nu va vedea nici măcar un euro din indemnizaţia stabilită de CEDO la 30.000 de euro, bani care vor fi decontaţi din ceea ce le datorează ea victimelor atentatelor comise.