MADR: Agricultura ecologică din România are un ritm mediu anual de creştere de 23%
Sectorul ecologic din România are un ritm mediu anual de creştere de 23%, în condiţiile în care numărul operatorilor implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice a crescut de la 3.155 în 2010 la 26.736 anul trecut, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În ceea ce priveşte suprafeţele exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 ha (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 suprafaţa cultivată în sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontană fiind colectate de pe o suprafaţă de cca. 520.000 ha. Trendul alert al răspândirii sistemului ecologic poate fi observat în creşterea cu 45% a suprafeţelor cultivate în 2012 faţă de anul precedent, 2011.
În ceea ce priveşte exportul, acestuia îi revine anual un procentaj de circa 70 - 80% din producţia de produse ecologice a României.
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarket-urilor în distribuţia cu amănuntul a acestora. Astfel, în anul 2007 valoarea importurilor era de aproximativ 5 milioane euro, iar la nivelul anului 2011 a ajuns la o valoare de cca. 75 milioane euro (estimări – conform datelor existente în piaţă).
Datele MADR mai arată că suprafaţa unei exploataţii în agricultura ecologică, în producţia vegetală, variază de la circa 100 mp, pentru cultivarea legumelor în solarii, până la circa 2000 ha pentru cultivarea culturilor de câmp. Suprafaţa medie a unei exploataţii în anul 2011 a fost de cca 20 - 22 ha.
România va participa, în perioada 13-16 februarie, în calitate de "Ţară a anului", la Târgul Mondial de Comerţ BioFach 2013- Nürnberg, cel mai mare târg destinat agriculturii ecologice. Vor participa 55 de expozanţi, fiind implicate asociaţii din domeniu (4), organisme de control (3) şi firme care-şi desfăşoară activitatea în domeniile: cerealelor şi oleaginoaselor (9); fructelor de pădure, ceaiurilor şi plantelor medicinale (10); mierii de albine (8); vinurilor (4); produselor de panificaţie (6); dulceţurilor şi sucurilor de fructe (4), lactatelor (2), cosmeticelor (1), acvaculturii (1), imputurilor (1), fructelor proaspete (1), ouălor (1).
“România va fi „Ţara anului” la cel mai important târg de produse ecologice, BIOFACH - Nürnberg, iar acest lucru vine şi ca o recunoaştere a faptului că agricultura ecologică s-a dezvoltat în România, în ultimii ani, într-un mod accelerat. Cred că la acest moment - având în vedere constrângerile bugetare, şi ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială - România ar trebui să orienteze măsurile de sprijin pe care le are la dispoziţie cu precădere către acele produse care au căutare pe piaţă, iar produsele ecologice se bucură de o piaţă de desfacere extraordinară”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.