Ucrainenii pot intra acum în Uniunea Europeană fără vize

Accesul fără vize în UE pentru scurt timp a intrat în vigoare pentru cetăţenii Ucrainei – dar numai pentru cei care deţin paşapoarte biometrice. Preşedintele ucrainean Poroşenko a numit mişcarea drept o “despărţire finală” simbolică de Moscova.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Ucrainenii au sărbătorit duminică prima zi a accesului fără vize în majoritatea statelor membre ale UE după o măsură adoptată de Parlamentul European în luna aprilie şi una adoptată în luna mai de şefii de guverne din Consiliul Europei.

Unul dintre numeroasele elemente ale acordului de asociere UE-Ucraina semnat în 2014 – cel al accesului extins – a fost amânat în timpul tensiunilor majore care au urmat răsturnării de la putere a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici în iarna acelui an şi a fost amânat ulterior după un referendum în 2016, în care olandezii au respins iniţial acordul.

Cu două săptămâni în urmă, Parlamentul olandez a susţinut acordul de asociere revizuit, despre care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a declarat că ar putea fi finalizat la un summit UE-Ucraina în luna iulie. Dacă va fi aşa, este posibil ca acordul să intre în vigoare în luna septembrie.

Pe baza planului actual, unul din 10 ucraineni – dintre cei care deţin paşapoarte biometrice – poate călători în UE fără vize pentru maxim 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, pentru turism, afaceri sau vizite familiale, dar nu pentru muncă.

Excluse din acest plan sunt Marea Britanie şi Irlanda, dar sunt incluşi patru membri care nu fac parte din UE dar aparţin spaţiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Sâmbătă seară în Kiev, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat unei mulţimi de susţinători că noul aranjament pentru călătorii “simbolizează o separare finală a statului nostru de imperiul rus”.

Poroşenko a descris acest moment ca fiind începutul unei “perioade istorice diferite”, adăugând că Ucraina va urmări acum să obţină legături aeriene şi feroviare mai ieftine cu oraşele din UE.

Autoritatea vamală a Ucrainei a declarat agenţiei de ştiri Interfax că 600 de persoane cu paşapoarte noi au intrat în Uniunea Europeană în primele ore ale zilei de duminică.

Revolta populară ucraineană pro-UE din 2014 a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de impunerea de către Occident a unor sancţiuni împotriva Moscovei. În ciuda eforturilor de pace, depuse după izbucnirea războiului dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în aprilie 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise şi multe altele au fost forţate să se refugieze.

Începând de sâmbătă, patru soldaţi ucraineni au fost ucişi în cele mai recente lupte, conform unui raport publicat de agenţia germană de ştiri DPA.

Oficialii ruşi au negat în repetate rânduri că Moscova înarmează rebelii, potrivit acuzaţiilor lansate de Kiev şi aliaţii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe