Macron anunţă o creştere de 100 de euro la salariul minim după protestele violente
alte articole
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus luni o creştere de 100 de euro a salariului minim pe economie în discursul televizat adresat naţiunii. El a afirmat că va accelera reducerile de taxe şi creşterea salariilor “într-un ritm istoric”, potrivit Deutsche Welle.
“Vom răspunde la urgenţele economice şi sociale cu măsuri ferme, prin reducerea rapidă a taxelor şi menţinerea cheltuielilor sub control”, dar nu prin întoarceri de 180 de grade, a precizat Macron. De asemenea, el a încurajat angajatorii să creeze un salariu special de sfârşit de an.
Luând cuvântul după cel de-al patrulea weekend consecutiv de proteste violente antiguvernamentale organizate de mişcarea “vestelor galbene”, Macron a afirmat că niciun gram de furie nu justifică atacarea forţelor de securitate sau a clădirilor publice. Calmul şi ordinea trebuie să prevaleze, a adăugat el.
Opozanţii politici au susţinut că răspunsul lui Macron este insuficient.
“Emmanuel Macron a crezut că poate înmâna nişte bani pentru a calma revolta cetăţenilor”, a declarat Jean-Luc Melenchon, lider al partidului de extremă stânga Franţa Nesupusă (La France Insoumise). “Cred că actul V [al protestelor] va avea loc sâmbătă”, 15 decembrie.
“Acestea sunt jumătăţi de măsură. Considerăm că Macron are mult mai mult de oferit”, a afirmat Benjamin Cauchy, unul dintre liderii mişcării "vestelor galbene", pentru postul de televiziune France 2.
Anterior, Macron s-a întâlnit cu parlamentarii, sindicatele şi liderii de afaceri pentru a discuta despre tulburările recente din Franţa. El a declarat că doreşte să se întâlnească cu primari şi alte persoane pentru a asculta nemulţumirile acestora.
În weekendul care s-a încheiat, în actul IV al protestelor - cum l-au numit manifestanţii -, poliţia a arestat peste 1.700 de persoane care au participat la demonstraţiile ce au avut loc la nivel naţional împotriva costurilor de trai ridicate şi stilului de guvernare elitist al lui Macron. De asemenea, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Paris.
Protestele au izbucnit în urmă cu peste patru săptămâni împotriva propunerii lui Macron de a creşte taxa pe carburanţi. În cele din urmă, guvernul francez s-a văzut nevoit să renunţe la planul respectiv – cel puţin pe moment. Ulterior, protestele s-au transformat într-o miscare împotriva guvernului.