Luptele fracţionează regimul chinez

China este în mijlocul luptelor dintre liderii Partidului Comunist, care ameninţă să se manifeste în ciocniri publice nemaivăzute de o generaţie.
. (Diana Hubert / The Epoch Times)
Matthew Little
20.02.2012

China este în mijlocul luptelor dintre liderii Partidului Comunist, care ameninţă să se manifeste în ciocniri publice nemaivăzute de o generaţie.

Prăpastia din ce în ce mai mare dintre facţiunile rivale ale PCC a atins noi niveluri săptămâna aceasta, când un aliat-cheie al unuia dintre cei mai agresivi lideri din partid - Bo Xilai - a fost dus înapoi la Beijing, pentru a fi anchetat.

Bo Xilai, membru al Biroului Politic, a lansat o campanie agresivă pentru a reaprinde zelul luptei de clasă comuniste.

Astfel de campanii, în mod normal lansate numai de liderii de partid, sunt considerate un efort de a contracara scăderea popularităţii lui Bo şi a-i asigura un loc în Comitetul Permanent al Biroului Politic, organizaţie formată din nouă membri de elită care controlează în mod absolut Partidul Comunist Chinez. La cel de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez programat acest an, este preconizată o tranziţie de putere în PCC şi o restructurare a Comitetului permanent.

Dar eforturile lui Bo par profund compromise după ce mâna sa dreaptă, Wang Lijun, în vârstă de 52 de ani, a intrat în vizorul unei anchete conduse de către autorităţile centrale de la Beijing. Se zvoneşte că Wang Lijun, şeful unui birou local de Securitate Publică l-ar fi vândut pe Bo, fostul lui şef, pentru a se salva pe sine.

Căderea lui Wang a luat o întorsătură dramatică în urmă cu două săptămâni, atunci când a fugit în oraşul învecinat Chengdu, aflat la aproximativ 270 de km şi s-a refugiat în Consulatul SUA, în timp ce aproximativ 70 maşini de poliţie din Chongqing înconjurau clădirea consulatului.

Wang s-a predat mai târziu autorităţilor de la Beijing, evitând să cadă pe mâna miliţiei locale, alimentând zvonurile că transmiterea de informaţii compromiţătoare despre Bo i-a pus viaţa în pericol.

Incidentul, care a făcut valuri pe siturile de internet din China şi ştirile din surse neoficiale, care au confirmat până acum evenimentele senzaţionale în curs de derulare, afirmă că Wang s-a hotărât să-l vândă pe Bo Xilai după ce fostul său şef a început arestarea tuturor asociaţilor lui Wang. Trei dintre ei au decedat în condiţii mai mult decât suspecte.

Istoria sordidă a cârdăşiei dintre Bo şi Wang

Puţini pot vorbi despre Bo Xilai cu aceeaşi autoritate ca Wang Lijun. Bo l-a păstrat pe Wang de partea lui prin mai multe posturi. Cei doi au supravegheat împreună una dintre cele mai sângeroase campanii de epurare din ultimii ani.

Bo şi Wang au ieşit în evidenţă prin zelul cu care au aplicat ordinele de genocid ale fostului lider chinez Jiang Zemin, atunci când acesta a ordonat distrugerea mişcarii spirituale Falun Gong, în iulie 1999.

Wang Lijun a fost incriminat în rapoartele privind recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong. Despre Bo Xilai se ştie că i-a împins pe oficialii de sub tutela sa să comită unele dintre cele mai oribile crime împotriva aderenţilor Falun Gong - inclusiv aruncarea a 18 femei în celule pline cu deţinuţi bărbaţi de drept comun.

Familiaritatea lui Wang cu amănuntele crimelor şi a actelor de corupţie comise de Bo i-au dat amplă muniţie împotriva acestuia.

Bo a fost eliminat din poziţia de ministru al comerţului tocmai când încerca să obţină un loc în Comitetul permanent al PCC, în timpul celui de-al 17-lea Congres Naţional (2007). Căderea lui a fost în mare parte cauzată de decesul tatălui său, un influent veteran comunist, la doar câteva luni înainte.

Un alt factor care a conlucrat la alunecarea sa în disgraţie este lupta politică cu actualul premier, Wen Jiabao. Acesta s-a folosit de faptul că Bo a atras prea mult atenţia comunităţii internaţionale prin actele comise în persecuţia grupului Falun Gong. Bo Xilai este cercetat în peste zece procese penale şi civile deschise din întreaga lume, conform unei cablograme diplomatice din 2007 a Consulatului General al SUA din Shanghai, făcută cunoscută de către Wikileaks.

La Congresul al 17-lea, Bo a fost retrogradat şi trimis să guverneze oraşul Chongqing, ca secretar de partid.

Cablograma a citat o sursă care a afirmat că trimiterea lui Bo Xilai la Chongqing "aduce un concurent ambiţios, arogant şi detestat pe scară largă, dintr-o ​​poziţie de top într-o regiune plină cu probleme, departe de Beijing".

Cablograma a mai relevat, de asemenea, rădăcinile conflictului care acum destramă PCC. Se nota că prin retrogradarea lui Bo, Hu Jintao a fost capabil să-şi scoată un aliat, Wang Yang, fost secretar al Partidului din Chongqing, din numeroasele probleme cu care se confruntă oraşul Chongqing.

Wang Yang a fost plasat într-o siguranţă relativă în importanta provincie Guangdong, de asemenea, ca secretar de partid. Mutarea a fost văzută ca o promovare, poziţionăndu-l mai bine pe Wang Yang pentru un loc în cadrul Comitetului permanent. Wang Yang şi Bo sunt consideraţi oponenţi, în următoarea generaţie de lideri de partid care se luptă pentru un loc în cadrul Comitetului permanent.

Wang Lijun a fost primul dintre cei şapte primari adjuncţi al Biroului de Securitate Publică din Chongqing până la 2 februarie, 2012 când a fost eliberat din funcţie cu ajutorul poliţiei şi retrogradat la al şaptea nivel de primar adjunct, responsabil pentru educaţie. Retrogradarea apare acum conectată cu cercetarea pentru corupţie de către un rival politic mai înalt poziţionat.

Folosirea campaniei anti corupţie pentru răfuieli personale

Wang Lijun a condus o campanie de formă începută de Bo împotriva crimei organizate, în Chongqing. A supravegheat mii de arestări şi a instrumentat sute de condamnări la închisoare. Dar, pe lângă arestarea unor mafioţi, Wang şi Bo i-au închis pe mulţi dintre antreprenorii şi oficialii care au servit sub rivalul lui Bo, Wang Yang, şi care se îmbogaţiseră din cauza legăturilor de partid pe care le aveau.

A mers până într-acolo încât l-a executat pentru corupţie pe fostul şef al Biroului Judiciar Municipal al oraşului Chongqing din timpul lui Wang Yang, un om numit Wen Qiang.

Prin urmărirea oficialilor din anturajul fostului lider Wang Yang, Bo şi-a consolidat poziţia în Chongqing şi a subminat credibilitatea lui Wang Yang prin implicarea numelui său în scandaluri legate de Mafie, sugerând că a fost fie corupt fie că a tolerat corupţia.

Întâmplarea a făcut ca Wen Qiang să fie, de asemenea, un aliat-cheie al predecesorului lui Wang Yang în Chongqing, He Guoqiang, care funcţionează acum în cadrul Biroului Politic şi şef al Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinara (CCDI), cea mai puternică structură din PCC care se ocupă de oficialii corupţi. CCDI este de altfel cea care acum îl investighează pe Wang Lijun.

În China corupţia este masca utilizată în PCC pentru răfuleli cu rivalii politici, notează o altă transmisiune diplomatică americană publicată de Wikileaks.

"Corupţia este atât de larg răspândită printre liderii locali, încât consideraţiile politice sunt mijloacele primare de selectare a ţintelor viitoarelor investigaţii", notează o sursă din cablograma publicată Wikileaks.

Mănuşile vor fi scoase în curând

Până acum în PCC a fost păstrat un fel de acord, care punea accent pe stabilitatea politică - şi care a avut rolul de a păstra luptele interne la un nivel minim. Dar în ultimii ani, acest acord s-a subţiat de tot.

Luptele aproape că au degenerat în violenţe în timpul Congresului al 17-lea cu cinci ani în urmă, notează un cablu diplomatic american din anul 2007. Cablograma a documentat eforturile detaliate ale lui Hu Jintao de a marginaliza aliaţii fostului lider Jiang Zemin, care şi-a păstrat influenţa în cadrul Comitetului permanent.

"Luptele interne au fost ce în ce mai violente şi aproape de lupte deschise", au subliniat înaintea Congresului surse citate în cablogramă, care provine de la Consulatul din Shanghai.

În timpul rămas până la cel de-al 18 Congres, se pare că lupta s-a intensificat. Dacă acesta este cazul, este semn rău pentru încercările disperate ale Partidului de a promova stabilitatea în China.

Bo Xilai nu este aliatul lui Hu Jintao, şi provocările din ce în ce îndrăzneţe ale autorităţii acestuia au inclus mobilizări ale Armatei, atunci când Hu Jintao s-a deplasat în Hawaii, la Summit-ul APEC în noiembrie 2011.

Manevrele au fost interpretate ca o flexare de muşchi din partea lui Bo Xilai, care încerca să arate că are suficient sprijin militar pentru a putea lansa o lovitură de stat.

Bo a repetat mesajul, mai subtil, după ce au început actualele evenimente. El a inspectat provincia Yunnan săptămâna trecută, pentru a vizita Grupul Armatei a 14-a din Kunming, oraşul capitală a provinciei Yunnan, care a fost înfiinţat de tatăl său, Bo Yibo.

Partidul nu se confruntă numai cu lupte interne. Acesta trebuie să facă faţă de asemenea unui număr fără precedent de proteste şi revolte în întreaga ţară. Situaţia Chinei este "foarte, foarte delicată", aşa cum a afirmat de fapt ambasadorul american Gary Locke, într-un interviu recent.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor