Bo Xilai lipseşte de la o întâlnire importantă, viitorul său este nesigur


Bo Xilai, secretarul de partid al municipalităţii Chongqing în martie 2010. Bo Xilai şi primarul Huang Qifan au ratat o importantă conferinţă joi, şi absenţa lor a alimentat speculaţiile cu privire la posibila lor arestare
Bo Xilai, secretarul de partid al municipalităţii Chongqing în martie 2010. Bo Xilai şi primarul Huang Qifan au ratat o importantă conferinţă joi, şi absenţa lor a alimentat speculaţiile cu privire la posibila lor arestare (Feng Li / Getty Images)

Drama care îl învăluie pe Bo Xilai, şeful Partidului Comunist care conduce oraşul unei provincii chineze central-vestice, Chongqing, a luat o nouă întorsătură joi.

Bo Xilai şi primarul Huang Qifan au lipsit de la o conferinţă importantă a oraşului, ce a avut loc joi, iar absenţa lor a trezit speculaţii cu privire la posibilitatea ca ei să fi fost arestaţi.

Ediţia din Chongqing a cotidianului Daily News a raportat pe data de 17 februarie că la sala Comitetului Municipal de Partid a avut loc Conferinţa de lucru pentru politică, lege şi construcţie pentru îmbunătăţirea securităţii în oraşul Chongqing. Liu Guanglei, secretarul Comitetului municipal de Partid din Chongqing şi-a exprimat viziunile în cadrul conferinţei.

Dar Bo nu a apărut. Potrivit Centrului de informaţii pentru drepturile omului şi democraţie, absenţa lui Bo şi Huang i-a luat prin surprindere pe cei prezenţi, având în vedere că Bo ţinuse un discurs de o oră la conferinţa de anul trecut.

Ediţia din Chongqing a cotidianului Daily News a raportat despre Bo cu o zi mai târziu, susţinând că tipărirea a fost amânată cu 24 de ore, în aparenţă pentru a trece printr-o examinare minuţioasă.

Această întârziere sugerează faptul că mass-media din Chongqing este controlată de către autorităţile de la Beijing.

Fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun - fosta mână dreaptă a lui Bo Xilai - a creat un scaldal politic major atunci când a fugit la Consulatul SUA din Chengdu pe data de 6 februarie. Potrivit rapoartelor de pe webside-ul dizident Boxun, Bo aflase că Wang era investigat pentru corupţie, iar Wang se temea că Bo îl va asasina pentru a preîntâmpina ca el să depună mărturie în faţa autorităţilor din Beijing.

Mass-media din Hong Kong consideră că informaţiile pe care Wang le-ar putea furniza autorităţilor de la Beijing reprezintă un risc pentru cariera politică a lui Bo Xilai.

Există de asemenea zvonuri că Bo este monitorizat de către departamentul central de poliţie şi că nu are voie să părăsească China.

Potrivit Nanhua Morning News, viitorul unei alte personalităţi implicate în incidentul politic dintre Bo şi Wang, primarul din Chongqing - Huang Qifan - este de asemenea unul nesigur în momentul de faţă.

Huang este privit ca aliatul lui Bo Xilai şi a jucat un rol important după ce Wang a fugit la Consulatul SUA. Ca urmare a ordinelor date de Bo, Huang a condus 70 de maşini de poliţie de la Chongqing la Chengdu, în provincia vecină Sichuan, situat la patru ore de mers cu maşina, şi a înconjurat Consulatul SUA. Pe data de 19 februarie, Huang a fost văzut în Beijing. Zvonurile arată că autorităţile de la Beijing erau furioase şi cereau să le fie dată o explicaţie.

Despre Wang Lijun, iarăşi nu se ştie nimic. Potrivit website-ului dizident, Boxun, soţia şi fratele lui Wang au mers la Biroul Securităţii Publice din Beijing pe data de 15 februarie în încercarea de a afla veşti despre el, dar li s-a spus că nu există nicio informaţie despre Wang Lijun.

Xinhua, agenţia de ştiri controlată de stat, a confirmat pe data de 9 februarie că Wang Lijun a petrecut o zi la Consulatul SUA şi că în prezent se află sub investigaţii. Washington Free Beacon a citat pe data de 15 februarie un oficial american spunând că Wang a cerut azil politic şi că cererea i-a fost respinsă.

Postările de pe un microblog, şterse de către autorităţi, speculau că undele de şoc determinate de incidentul Wang-Bo ar putea determina o instabilitate mai mare între facţiunile aflate în competiţie din interiorul Partidului Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe