Kerry denunţă comentariile lui Trump referitoare la Germania

Secretarul de stat american John Kerry susţine că preşedintele ales Donald Trump ar trebui să nu “intervină” în politica Germaniei sau a oricărei alte ţări.
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

Kerry a făcut aceste comentarii, luni, la Londra, în cadrul turneului său diplomatic final şi cu doar patru zile înainte ca Trump să fie investit în funcţia de şef de stat.

Trump a declarat duminică faptul că Uniunea Europeană este “dominată” de Germania şi că Marea Britanie a luat o decizie “înţeleaptă”, anul trecut, de a părăsi blocul.

“Uitaţi-vă la Uniunea Europeană. Este Germania; de fapt, un vehicul pentru Germania. Din acest motiv consider că Marea Britanie a fost atât de înţeleaptă să iasă”, a precizat Trump într-un interviu pentru The Times.

Totuşi, Kerry a catalogat remarcile preşedintelui ales ca fiind “nepotrivite”, adăugând că acesta a greşit criticând-o pe “curajoasa” lideră germană Angela Merkel pentru politicile sale privind imigraţia.

“Cred, sincer, că a fost nepotrivit ca un preşedinte ales al Statelor Unite să intervină în politica altor ţări într-o manieră destul de directă”, a declarat Kerry pentru CNN.

Trump a criticat-o pe Merkel pentru problema crizei refugiaţilor din Europa, declarând că aceasta a făcut o greşeală “catastrofală” acceptând sute de mii de refugiaţi.

Kerry a apărat-o însă pe Merkel, susţinând: “Trebuie să fim foarte atenţi când sugerăm că unul dintre cei mai puternici lideri din Europa a făcut o greşeală sau alta”.

În plus, Kerry a avertizat că Rusia, pe care el a numit-o drept inamicul Europei, împreună cu alte ţări doresc să divizeze Occidentul, reamintind opoziţia puternică a preşedintelui Barack Obama referitor la Brexit.

În 23 iunie 2016, 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, trimiţând unde de şoc în întreaga lume.