Kerry denunţă comentariile lui Trump referitoare la Germania

Secretarul de stat american John Kerry susţine că preşedintele ales Donald Trump ar trebui să nu “intervină” în politica Germaniei sau a oricărei alte ţări.
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)

Kerry a făcut aceste comentarii, luni, la Londra, în cadrul turneului său diplomatic final şi cu doar patru zile înainte ca Trump să fie investit în funcţia de şef de stat.

Trump a declarat duminică faptul că Uniunea Europeană este “dominată” de Germania şi că Marea Britanie a luat o decizie “înţeleaptă”, anul trecut, de a părăsi blocul.

“Uitaţi-vă la Uniunea Europeană. Este Germania; de fapt, un vehicul pentru Germania. Din acest motiv consider că Marea Britanie a fost atât de înţeleaptă să iasă”, a precizat Trump într-un interviu pentru The Times.

Totuşi, Kerry a catalogat remarcile preşedintelui ales ca fiind “nepotrivite”, adăugând că acesta a greşit criticând-o pe “curajoasa” lideră germană Angela Merkel pentru politicile sale privind imigraţia.

“Cred, sincer, că a fost nepotrivit ca un preşedinte ales al Statelor Unite să intervină în politica altor ţări într-o manieră destul de directă”, a declarat Kerry pentru CNN.

Trump a criticat-o pe Merkel pentru problema crizei refugiaţilor din Europa, declarând că aceasta a făcut o greşeală “catastrofală” acceptând sute de mii de refugiaţi.

Kerry a apărat-o însă pe Merkel, susţinând: “Trebuie să fim foarte atenţi când sugerăm că unul dintre cei mai puternici lideri din Europa a făcut o greşeală sau alta”.

În plus, Kerry a avertizat că Rusia, pe care el a numit-o drept inamicul Europei, împreună cu alte ţări doresc să divizeze Occidentul, reamintind opoziţia puternică a preşedintelui Barack Obama referitor la Brexit.

În 23 iunie 2016, 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, trimiţând unde de şoc în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe