Germania relaxează regulile UE pentru ca Rusia să participe la întâlnirea G20 în Berlin

Guvernul german a reclasificat o întâlnire G20 ca un eveniment OSCE pentru a-i permite Rusiei să participe, a susţinut vineri ziarul german Redaktionsnetzwerk Deutschland.
Angela Merkel încercând realitatea ireală
Angela Merkel încercând realitatea ireală (Alexander Koerner/Getty Images)

Ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, a făcut presiuni pentru această schimbare cu scopul de a-i permite omologului său Alexander Tkaciov să participe la întâlnirea ministerială G20 din Berlin în 22 ianuarie.

Din cauza sancţiunilor UE declanşate de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, Tkaciov are interdicţie să pătrundă în Germania. Dar reclasificarea evenimentului ca o întâlnire de o zi pentru Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îi va permite oficialului rus să evite restricţiile blocului european.

Regulile UE permit persoanelor sancţionate să participe la întâlniri OSCE şi organizaţia este implicată activ în intermedierea unui acord de pace în conflictul ucrainean. Uniunea Europeană nu face excepţii pentru politicienii sancţionaţi, astfel că ei nu pot participa la evenimentele G20.

Pe lângă faptul că i-a permis lui Tkaciov să participe la eveniment, Ministerul german de Externe a aprobat o întâlnire între Schmidt şi omologul său rus, fără a se transmite un comunicat de presă.

Ministerele de Externe ale Germaniei şi Rusiei au refuzat să comenteze informaţia privind potenţiala întâlnire dintre Schmidt şi Tkaciov.