Lupta pentru Marea Neagră: E conştientă Bulgaria de dorinţa Moscovei de a alunga prezenţa occidentală din zonă? [Analiză]

Nave ale Marinei bulgare în Varna
Nave ale Marinei bulgare în Varna (Wikipedia.org)

Poziţia Sofiei în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, dotarea armatei şi achiziţia de noi arme ridică multe semne de întrebare, dar şi îngrijorări cu privire la capacitatea celor aflaţi în prezent la putere la Sofia de a înţelege gravitatea, profunzimea şi riscurile pe care le presupune schimbarea geopoliticii, relatează Ziare.com, citând un raport al agenţiei bulgare de ştiri Mediapool.

Potrivit sursei citate, autorităţile de la Bucureşti sunt conştiente de riscurile pe care le presupune atât dorinţa Moscovei de a împinge în afară prezenţa occidentală de la Marea Neagră, cât şi dorinţa Kremlinului de a o transforma într-o “mare închisă”.

“La începutul acestui an, pe Aeroportul Otopeni de lângă Bucureşti, a aterizat prima aeronavă din Sistemul de avertizare timpurie şi control al spaţiului aerian al NATO, iar până la sfârşitul acestei luni, în România vor fi în total trei astfel de aeronave.

O prezenţă militară serioasă există, de asemenea, în zona celui mai mare port românesc de la Constanţa, care este unul dintre cele mai mari din Europa, iar portul îşi creşte constant capacitatea şi serviciile pe care le oferă”, susţine Mediapool, adăugând că “aceste acţiuni vizează întărirea poziţiei de apărare a Alianţei în regiunea Mării Negre”.

Spre deosebire de Bulgaria, ţările vecine Turcia, Grecia şi România “au transformat cu succes” parteneriatul cu SUA “într-un atu serios pentru înarmarea propriilor armate şi îşi cresc influenţa în regiune”, continuă Mediapool.

De asemenea, Glen Grant, fost ofiţer britanic care a lucrat ca instructor militar şi consultant pentru Ucraina şi Bulgaria, a declarat că Marea Neagră este un punct slab în special pentru flancul estic al NATO:

“Nu există NATO pe acel flanc din cauza slăbiciunii Bulgariei şi României şi a intransigenţei Turciei. Din această cauză, nu ai o prezenţă NATO în Marea Neagră”.

Conform Ziare.com, Bulgaria are rezerve substanţiale de arme din era sovietică, are o industrie de armament înfloritoare aşa că, la prima vedere, ar putea fi un aliat cheie al Ucrainei, care are nevoie de toate armele disponibile pentru a face faţă războiului provocat de invazia Rusiei.

Numai că, acum, Parlamentul bulgar este dizolvat, în aşteptarea alegerilor generale anticipate din 2 aprilie, al cincilea vot în ultimii doi ani. Iar guvernul interimar, numit de preşedintele Rumen Radev, cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse, refuză să ofere Ucrainei arme letale.

Reamintim că, pe 21 martie, preşedintele Radev, fost pilot al forţelor aeriene, a anunţat că Bulgaria nu se alătură statelor UE care s-au angajat să furnizeze Ucrainei cel puţin 1 milion de obuze de artilerie:

“Bulgaria nu sprijină şi nu face parte din această iniţiativă. Ţara noastră va sprijini eforturile diplomatice europene de restabilire a păcii”.

Articolul integral aici.