Lukoil îşi reia activitatea, după ce Ponta şi ambasadorul rus critică măsura sechestrului

Rafinăria Petrotel-Lukoil a demarat marţi dimineaţa procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice, oprite vineri, la o zi după ce procurorii au întreprins percheziţii la sediul societăţii, într-un dosar vizând evaziune fiscală şi spălare de bani.
Logo-ul companiei Lukoil in Moscova (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
07.10.2014

Rafinăria Petrotel-Lukoil a demarat marţi dimineaţa procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalaţiilor tehnologice, oprite vineri, la o zi după ce procurorii au întreprins percheziţii la sediul societăţii, într-un dosar vizând evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, audieri desfăşurate în ziua de 06.10.2014, măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale societăţii) dispuse în data de 02-03.10.2014 au fost ridicate, prin urmare Rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornire normală a Instalaţiilor tehnologice", se arată într-un comunicat Petrotel-Lukoil, prezentat de incont.ro.

Ulterior percheziţiilor şi închiderii rafinăriei, procurorii au dispus sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime deţinute de compania Lukoil în rezervoare, conducte de transfer care aparţin sau se află în custodia Oil Terminal SA, până la concurenţa sumei de un miliard de lei, reprezentând prejudiciul din dosar.

Reamintim că joi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) a efectuat mai multe percheziţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu o estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.

Vineri, la o zi după percheziţii, reprezentanţii Lukoil au notificat Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a preciza un termen pentru reluarea activităţii iar luni, compania Oil Terminal a informat că Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime deţinute de compania Lukoil în rezervoare, conducte de transfer care aparţin, sau se află în custodia Oil Terminal SA, până la concurenţa sumei de un miliard de lei.

După ce în presă a apărut informaţia despre sechestrul instituit de procurori, premierul Victor Ponta şi ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, şi-au exprimat public preocuparea faţă de situaţia creată de ancheta Parchetului. Victor Ponta a insinuat că procurorii nu se gândesc la cei 3500 de angajaţi ai companiei, în timp ce ambasadorul rus s-a declarat "îngrijorat" faţă de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei Lukoil Petrotel, precum şi faţă de faptul că, " în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia".

Merită menţionat faptul că Parchetul nu a dispus închiderea rafinăriei, ci doar a instituit sechestru asigurator, pentru recuperarea prejudiciilor din acest dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor