Lukoil îşi negociază întoarcerea pe pământul iranian
alte articole
Compania Naţională Iraniană pentru Petrol (NIOC) şi Lukoil discută despre reîntoarcerea gigantului rus în Iran, au declarat oficialii.
Negocierile continuă în prezent la Moscova şi au loc după discuţiile din Teheran privind reluarea de către Lukoil a unui proiect de dezvoltare a câmpului Azar din blocul petrolier iranian Anaran, a raportat agenţia de ştiri Mehr.
Un oficial al Ministerului iranian al Petrolului, Ali Mohammad Yar-Mohammadi, a declarat că există de asemenea planuri pentru desfăşurarea unor discuţii cu alte câteva companii petroliere ruseşti specializate în alte câmpuri.
Lukoil, cea de-a doua companie petrolieră din Rusia, şi-a redeschis biroul în Teheran în luna aprilie.
Prim vicepreşedintele companiei, Ravil Maganov, a declarat că proiectul Anaran va fi de maximă prioritate pentru Lukoil, adăugând că gigantul rus în sectorul energiei studiază datele geologice şi ale altor proiecte.
Lukoil şi compania norvegiană Statoil au început să dezvolte blocul petrolier Anaran în 2003 dar s-au retras din proiect în 2011 după ce SUA şi Uniunea Europeană şi-au intensificat sancţiunile asupra Iranului. Statoil a deţinut 75% şi Lukoil 25% din blocul Anaran.
Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat că grupul său se va întoarce în Iran după ce sancţiunile vor fi ridicate.
Iranul deţine câmpul Azar în comun cu Irakul, care îl numeşte Badra. Compania rusească Gazprom Neft operează câmpul şi în prezent produce aproximativ 28.000 de barili pe zi.
Companiile europene din sectorul energetic au dat de asemenea semnale că s-ar întoarce în Iran după ce UE va accepta negocierile finale nucleare cu Teheranul, alături de Consiliul de Securitate al ONU.
Royal Dutch Shell, compania franceză Total, compania italiană Eni, companiile germane Siemens, BASF şi Linde precum şi diverse companii elveţiene aşteaptă să pună mâna pe diverse proiecte de petrol şi gaze în Iran. Nici companiile americane nu stau cu mâinile în sân, acestea dorindu-şi de asemenea o bucată din aurul negru iranian.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.