Lukoil dă ultimatum justiţiei: Dacă procurorii nu ridică sechestrul până vineri închidem rafinăria Petrotel

Conducerea Lukoil a transmis un ultimatum statului român. Dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, citat de Agerpres.
Andrei Pricopie
08.10.2014

alte articole

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
08.10.2014

Conducerea Lukoil a transmis un ultimatum statului român. Dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti, a anunţat miercuri prim-vicepreşedintele grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, citat de Agerpres.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de petrol ale Petrotel Lukoil aflate în spaţiile de depozitare ale companiei Oil Terminal Constanţa, însă a pus sechestru pe alte 23.817 tone ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal, notează Mediafax. Decizia procurorilor a fost comunicată Oil Terminal marţi, după cum reiese dintr-un comunicat al companiei de stat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Prim-vicepreşedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a venit miercuri de la Moscova şi a purtat discuţii privind acest subiect cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz.

"În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am ajuns la unele compromisuri pe care le vom raporta mâine conducerii Lukoil. Dacă conducerea Lukoil îşi va da acceptul, repornim rafinăria. Dacă nu, nu. Noi considerăm că taxele de 700 milioane dolari plătite până acum în acest an pot reprezenta măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv", a explicat Nekrasov, care nu a vrut să dea alte detalii despre înţelegerea la care a ajuns cu procuratura.

Oficialul rus consideră că acuzaţiile aduse rafinăriei sunt nefondate şi a precizat că nu i s-a prezentat, de către procuratură, niciun document din care să reiasă vreun prejudiciu. "Nu am văzut lucruri concrete, doar fraze generale", a precizat acesta.

Reprezentantul Lukoil, care va pleca maine din România înapoi la Moscova, a anunţat că o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.

"Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producţia noastră merge către această companie. Aceasta face plăţi către rafinărie iar din aceşti bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe şi facem reparaţii. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor şi vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute şi mii de acţionari, cum vor investi aceşti acţionari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuşi la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piaţa din România şi ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă", a subliniat Nekrasov.

Amintim că săptămâna trecută, Parchetul a efectuat percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu o estimare oficială de 230 de milioane de euro, din care 112 milioane euro provin din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani.

Ulterior, Parchetul a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei, reprezentând prejudiciul din dosar. Totodată, directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor