"Luaţi nişte colivă, încrederea noastră în autorităţi a murit" - Protest în Prelungirea Ghencea

Afişe pentru protestul din Prelungirea Ghencea.
Afişe pentru protestul din Prelungirea Ghencea. (Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Facebook)

În jur de 50 de persoane au organizat un protest duminică dimineaţă la intersecţia străzii Prelungirea Ghencea cu şoseaua de centură, nemulţumiţi de faptul că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi premierul Victor Ponta nu şi-au respectat promisiunea făcută anul trecut de a lărgi strada Prelungirea Ghencea la patru benzi şi a construi un pod peste Centura.

Potrivit hotnews, cetăţenii au venit cu pancarte pe care este desenat un Pinocchio şi sunt scrise mai multe mesaje: "Vecinii pot colabora, autorităţile de ce nu pot?", "Şi în Prelungirea Ghencea trăiesc oameni", "Şi noi plătim taxe şi impozite. Pentru ce?", "Vreţi voturile noastre? Veniţi, va aşteptăm", "Luaţi nişte colivă, încrederea noastră în autorităţi a murit".

Totodată, participanţii la protest şi-au pus pe braţ banderole negre în semn de doliu faţă de încrederea lor în autorităţi care a murit şi au pregătit colivă pentru a fi împărţită trecătorilor.

Oamenii l-au invitat la protest pe premierul Victor Ponta şi pe primarul Sorin Oprescu, însă cei doi nu au venit. Protestatarii, care afirmă că vor mai vota doar după ce autorităţile îşi vor respecta promisiunile şi în zona lor se va circula normal, şi-au exprimat convingerea că mesajele lor vor ajunge la autorităţi:

"Chiar dacă autorităţile nu sunt aici, suntem siguri că mesajul nostru va ajunge la ei. Facem apel la domnul Ponta, domnul Oprescu, domnul Dragnea şi domnul Petrache (preşedintele CJ Ilfov n.r.) să găsească bani pentru realizarea drumului din fonduri europene sau banii pentru panseluţe, panouri care nu funcţionează şi alte asemenea. Noi vom reveni aici până când ni se rezolvă problema, pentru că aici trăim şi aici ne creştem copiii", a declarat Delia, unul dintre reprezentanţii protestatarilor.

Nemulţumirea cetăţenilor din Prelungirea Ghencea datează de ani de zile, oamenii fiind în permanenţă amăgiţi de autorităţi. În 2007, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a alocat circa 400 milioane de lei pentru lărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea la 3 benzi pe sens plus trotuare de cinci metri, până la limita administrativă a oraşului. Pe 8 noiembrie 2007, PMB a semnat cu asocierea de firme Alpine Bau - Search Corporation un contract de 135 milioane de lei pentru construirea drumului, însă contractul nu s-a concretizat.

Contactaţi de Hotnews.ro, reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că firma care trebuia să facă drumul a intrat în faliment şi că nu se cunoaşte o dată certă la care vor începe lucrările.

Şase ani mai târziu, în 2013, Sorin Oprescu, promitea că lucrările vor începe în 2014 şi se vor finaliza până în 2016. A mai trecut un an şi în zonă nu s-a făcut încă nimic. Mai mult, în bugetul municipalităţii se arată că, până la finele anului 2013, pentru acest proiect s-au cheltuit cca 141 milioane lei, dar nu se ştie pentru ce anume.

La rândul lor, Victor Ponta şi Dan Şova, promiteau şi ei, în 2013 că vor realiza un pasaj peste Centură, în continuarea Prelungirii Ghencea. Şova pomitea chiar va fi gata în 2014. Nici Guvernul, nici Primăria nu au respectat ce au promis. În bugetul primăriei pe 2014 pentru proiectul Prelungirea Ghencea au fost alocate doar 5 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea proiectului este estimată la 500 de milioane.

În consecinţă, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, pe Prelungirea Ghencea, circulaţia rutieră se desfăşoară pe câte o bandă pe sens, blocajele se întind pe zeci de metri, nu există trotuare, nu sunt amenajate staţii RATB, iar când plouă, oamenii înoată prin noroi.

Nemulţumiţi că Primăria îi ignoră de atâţia ani, locuitorii din zonă au făcut o pagină de Facebook - Iniţiativa Prelungirea Ghencea - prin care cer instituţiei să rezolve problema.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne