Lovitură dură pentru Putin. Moody's plasează Rusia în categoria "Junk"

Criza din estul Ucrainei, scăderea cotaţiilor petroliere şi deprecierea rublei au fost principalele motive pentru care agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investiţiilor.
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
22.02.2015

Criza din estul Ucrainei, scăderea cotaţiilor petroliere şi deprecierea rublei au fost principalele motive pentru care agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investiţiilor, relatează Mediafax.

Marketwatch a transmis că agenţia Moody's a retrogradat calificativul Rusiei la Ba1 de la Baa3, cu o treaptă sub categoria recomandată investiţiilor. Perspectivele care însoţesc noul calificativ sunt negative, ceea ce înseamnă că ratingul Kremlinului ar putea ajunge mai jos în perioada care urmează.

Moody's a explicat, în cadrul unui comunicat menit să detalieze decizia de retrogradare a calificativului Rusiei, că puterea financiară a statului se va diminua vizibil ca urmare a presiunilor fiscale şi a scăderii continue a rezervelor valutare, pe fondul ieşirilor de capital şi al accesului limitat la pieţele de capital străine.

Mai mult decât atât, agenţia notează că există un risc tot mai mare ca Rusia să submineze, direct sau indirect, plata datoriilor externe, ca reacţie la răspunsul ţărilor occidentale la conflictul armat din Ucraina.

În mai puţin de două luni, Moody's a modificat de două ori calificativul acordat Rusiei. Amintim că în ianuarie, agenţia de evaluare financiară a scăzut ratingul Rusiei la doar un nivel deasupra categoriei "junk".

De altfel şi Standard&Poor’s a retrogradat calificativul Rusiei în categoria speculativă luna trecută - o premieră în ultimii peste 10 ani - citând diminuarea flexibilităţii politicii monetare a ţării şi înrăutăţirea perspectivelor de creştere economică.

Deşi este cel mai mare exportator de petrol din lume, Rusia se află acum pe punctul de a intra în recesiune economică, în contextul în care preţul petrolului a ajuns la cel mai coborât nivel din 2009 până în prezent.

Economia rusă este de asemenea afectată de sancţiunile impuse de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, din cauza conflictului din estul Ucrainei, măsuri care au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pe pieţele financiare internaţionale şi au scăzut interesul investitorilor pentru piaţa rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor