Lovitură de teatru: DIICOT a forţat arestarea protestatarului Dide pentru 30 de zile. Ce se ascunde în spatele poveştii

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

Evoluţie În Instituţie, organizaţia condusă de Cristian-Mihai Dide, a anunţat că renumitul protestatar a primit 30 de zile de arest, la cererea unui procuror DIICOT Iaşi, pentru forma sa de protest inedită la adresa Parchetului şi a venit cu o serie de clarificări legate de acest caz, în contextul "ştirilor false" care circulă pe această temă.

Cristian-Mihai Dide este acuzat oficial de procurori că "a procurat din afara ţării, dar şi de pe teritoriul României, cantităţi de cannabis, pe care le-a deţinut şi distribuit prin intermediul unor societăţi de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete către DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi".

De partea sa, Dide a transmis că este vorba despre un protest împotriva autorităţilor

"În semn de protest faţă de modalitatea brutală, lipsită de dialog şi imorală a activităţii desfăşurate de subordonaţii dvs., în legătură cu activitatea anteprenorilor din domeniul cânepii, am achiziţionat şi livrat către mai multe structuri teritoriale ale DIICOT din ţară, produse ce conţin tetrahidrocanabinol, interzise conform legii 143/2000. Vă ataşez dovezile de achiziţie şi de livrare", a scris Dide în autodenunţul trimis la DIICOT.

Explicaţiile date de Evoluţie În Instituţie

Cristian-Mihai Dide a primit 30 de zile arest printr-o decizie a Tribunalului Iaşi, la cererea unui procuror DIICOT Iaşi, pentru un protest pe care Dide l-a făcut tocmai împotriva DIICOT. Cum ştirile false sau trunchiate fumegă în aceste zile, trebuie să facem câteva clarificări.

Dide a protestat ani la rând împotriva practicilor DIICOT, în acţiuni dintre cele mai diverse. Azi DIICOT Iaşi, în procesul verbal în care cere capul lui Dide, în mod neadecvat, dar teribil de amuzant, foloseşte 'Cannabis', denumirea în latină a cânepii, în sensul de 'drog de risc'.

Dar să explicăm. Ce a făcut, de fapt, Dide? Timp de doi ani a achiziţionat în mod legal, online, inclusiv din România (de la firmele Ferma Domniţa Maria şi Original CBD SRL, între altele, care comercializează produse din cânepă sau 'cannabis', în mod legal, în România), produse care conţin cantităţi infime de THC, produse pe care Dide ulterior le-a retrimis integral DIICOT, însoţite de scrisori conţinând toate datele lui de identificare, inclusiv adresa, el atrăgând astfel atenţia asupra practicilor discreţionare şi absurde ale angajaţilor acestei instituţii în lupta cu 'crima organizată'. Dide a documentat întregul fir al acţiunii sale de protest, a filmat toate recepţionările şi trimiterile de colete, ba chiar a trimis DIICOT inclusiv facturile şi bonuri fiscale de achiziţie.

Cannabis este denumirea informală a unei substanţe consumate în mod legal în multe state UE, drog de risc în România, dar este şi denumirea unei biete plante din familia Cannabaceae, cultivată ca non-drog de 12.000 de ani încoace. Aşadar, dragi procurori DIICOT, dacă primiţi direct pe birou un bon fiscal pe care citiţi 'câteva grame cannabis', este posibil să fie vorba despre o biată plăntuţă. Voi, care investigaţi droguri de mare risc, nu ştiţi asta? Atunci nu ştiţi materia.

DIICOT nu a făcut nimic, timp de doi ani, nu l-a contactat niciodată pe Dide sau asociaţia noastră, Evoluţie în Instituţie, pe care el o conduce. DIICOT a primit totul pe tavă de la Dide, care le explica cu subiect şi predicat că ei, DIICOT, îşi fac de fapt aşa-zisa treabă într-o distopie Kafkaescă. Deşi a trimis aceste pachete însoţite de scrisori la mai multe sedii DIICOT din ţară, doar DIICOT Iaşi a făcut ceva. Şi ce exact? A oprit un tren în care se afla Dide în plin câmp, în plină noapte (noaptea dinspre 21 spre 22 noiembrie). L-a ridicat cu mare tamtam pe Dide, l-a plimbat prin toată ţara cu nino-nino, ba la Bucureşti la percheziţii acasă, ba la Iaşi în arest.

Cristian-Mihai Dide se află în acest moment, pentru activism civic într-un stat membru UE, în arest pentru 30 de zile. Asta fără să fi fost judecat, şi doar pentru că a atras atenţia autorităţilor de cât de uşor este să cumperi în România ceea ce ei etichetează ca fiind 'droguri de risc'. Nu putem însă să nu râdem când citim lista de 'produse' comandate şi retrimise de Dide la DIICOT, listate cu mândrie de procurorii de la Iaşi - cităm textual din procesul verbal al procurorului: '56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidenţă THC', '0,94 Rezină de canabis', '98,0 mililitri lichid care conţine cannabis'. Şi tot aşa. Le recomandăm procurorilor DIICOT să încerce să se drogheze cu aceste 'probe' şi să ne anunţe când au reuşit.

Înţelegerea instituţiilor române care încadrează la 'droguri de risc' substanţe ce conţin sub 0,2 la suta THC, este greşită, pentru că nu te poţi droga cu ele nici măcar dacă încerci foarte, foarte tare. Asta pentru că drogul conţine de 75 de ori mai mult THC. E ca şi cum listezi Ciocolata cu Rom la categoria băuturi alcoolice, sau încerci să te îmbeţi cu Ciocolata cu Rom. Încercă, procuror DIICOT şi ia vezi, poţi?

De doi ani Cristian Mihai Dide încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra atitudinii abuzive, brutale şi lipsite de discernământ a DIICOT - şi angajaţilor ei. Producătorii industriali de cânepă din România sunt sistematic hărţuiţi, trataţi ca nişte criminali de către DIICOT, ba chiar arestaţi şi cu recolta pusă sub sechestru, pentru ca apoi să fie lasaţi liberi ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat şi cu o bătaie pe umăr. Procurorii DIICOT se fac că lucrează la trafic de droguri şi crimă organizată, în ţara europeană în realitate campioană UE la trafic de copii. 'Global Slavery Index' arată că România este între campioanele mondiale ale sclaviei moderne, cu majoritatea victimelor folosite pentru exploatare sexuală. În iunie anul acesta Consiliul Europei, prin Grupul de Experţi pentru Acţiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), a somat România să ia măsuri împotriva traficului de persoane, jumătate dintre românii traficaţi pentru scopuri sexuale fiind copii. DIICOT, instituţia direct responsabilă pentru investigarea acestor crime, se face că plouă, în schimb îl arestează pe Cristian-Mihai Dide cu mare desfăşurare de forţe pentru un protest-glumă, şi confiscă suveniruri cu Bob Marley de la un om care nu pune gura pe o ţigară, că aşa e el, cu atât mai puţin pe o ţigară cu cannabis.

Arestul pentru 30 de zile al lui Cristian Mihai Dide e reacţia ofuscată la o glumă a unor procurori obtuzi, care nu au maturitatea să înţeleagă o problemă de fond, dar care fac abuz de putere, pentru că pot. Sperăm că el va fi eliberat în cel mai scurt timp, iar un punct definitiv va fi pus acestei şarade de investigaţii penale. Cu fiecare zi petrecută în arest, statul român şi autorităţile lui îi dau dreptate lui Dide: că trăim într-o ţară absurdă, fără lege, fără dreptate, fără umor şi fără bun simţ, dar campioană la trafic de carne vie - România ca un sat fără câini.

Comunicatul oficial DIICOT

La data de 22.11.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat un număr de 9 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Ilfov şi Călăraşi şi a municipiului Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc.

În cauză s-a reţinut faptul că, o persoană a procurat din afara ţării, dar şi de pe teritoriul României, cantităţi de cannabis, pe care le-a deţinut şi distribuit prin intermediul unor societăţi de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete către DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate produse şi substanţe, susceptibile a face parte din categoria drogurilor.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, vor fi conduse, în vedere audierii, un număr de 3 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DCCO şi al jandarmilor din cadrul BSIJ.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne