Armata a instaurat legea marţială în Tailanda

Armata a decretat legea marţială în Tailanda. Bangkok.
Armata a decretat legea marţială în Tailanda. Bangkok. (youtube.)

Comandantul Armatei Tailandeze Regale, generalul Prayuth Chan-ocha, a decretat, marţi, legea marţială în regat, anunţând că măsura nu are ca scop ”o lovitură de stat”, ci este menită să ”restabilească ordinea publică şi a pacea”.

Trupele tailandeze au început să patruleze pe străzile din Bangkok, focarul protestelor anti-guvernamentale paşnice, în timp ce guvernul Shinawatra îşi desfăşoară treaba în sediile departamentelor.

Pe fondul protestelor din ultimele luni, soldate cu moartea a 28 de persoane şi sute de răniţi, Tailanda se află într-o criză politică severă, după ce cabinetul fostului premier, Yingluck Shinawatra, a fost găsit vinovat de abuz în putere de Comisia Anti-Corupţie a ţării.

”Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat”, ci este menită să ”restabilească ordinea publică şi pacea”, au transmis oficialii armatei tailandeze.

Tailanda este aproape de un război civil, au avertizat oficialii din securitate, indicând posibilitatea unui conflict între protestatarii anti-guvernamentali şi susţinătorii guvernului Shinawatra.

”Ne temem de tendinţele spre război civil", a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului tailandez pentru anchete speciale.

În timp ce protestatarii anti-guvernamentali denunţă corupţia guvernului Shinawatra, susţinătorii guvernului, denumiţi Cămăşile Roşii, sunt în mare parte agricultori, care au primit subvenţii mult sporite de la guvern înaintea alegerilor.

Taberele protestatarilor au fost instalate în diferite părţi ale capitalei pentru a preveni ciocnirile. Soldaţii au cerut mass-media să nu difuzeze materiale care ar afecta ordinea şi securitatea naţională şi a ordonat mai multor canale TV să înceteze emisia.

Guvernul de la Bangkok, în ciuda faptului că nu a fost informat de intervenţia armatei, spune că acţiunea acestora este binevenită.

”Guvernul nu are o problemă cu asta şi poate guverna ţara ca de obicei”, a declarat înlocuitorul ministrul de Justiţiei, Chaikasem Nitisir.

Oficialii Statelor Unite au apreciat că decretul armatei tailandeze trebuie să aibă un caracter ”temporar” şi să respecte ”principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare”.

Protestatarii anti-guvernamentali cer numirea unui premier ”neutru” care să supervizeze o serie de reforme electorale pentru a scoate ţara de sub influenţa lui Thaksin Shinawatra, fratele lui Yingluck, care ar conduce din umbră. Thaksin a fost condamnat pentru corupţie în 2009, după care s-a refugiat în Dubai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe