Tailanda: Premierul destituit de Curtea Constituţională pentru abuz de putere

Premierul tailandez, Yingluck Shinawatra
Premierul tailandez, Yingluck Shinawatra (TANG CHHIN SOTHY/AFP/Getty Images)

Premierul tailandez Yingluck Shinawatra a fost destituită din funcţie miercuri de către Curtea Constituţională pentru de abuz de putere, decizie care intensifică şi mai mult criza din această ţară.

Judecătorii Curţii Constituţională au decis în unanimitate că premierul Yingluck Shinawatra a abuzat de statutul său de premier, aceasta urmând să rămână pe postul de premier numai pentru a gestiona afacerile curente, a declarat într-o emisiune TV un judecător dând citire hotărârii.

Această destituire are la origine concedierea şefului Consiliului pentru Securitate Naţională după ce a venit Yingluck la putere în 2011, acesta fiind reinstalat ulterior în funcţie printr-o hotărâre a unui tribunal administrativ.

Conform hotărârii Curţii, mai sunt vizaţi o serie de miniştri din Guvernul Yingluck, al căror nume nu a fost încă făcut public.

Ca urmare a acestei decizii, un grup de senatori au depus recurs la Curtea Constituţională.

Totodată, hotărârea lansează noi incertitudini în ce priveşte nominalizarea unui nou premier, mai ales că Parlamentul a fost dizolvat în 2013.

În contextul unei instabilităţi crescute, în Tailanda au avut loc prosteste de stradă violente în ultimele luni.

Opozanţii lui Yingluck, care au încercat de şase luni să o înlăture pe aceasta de la putere, speră să poată apela la Senat pentru a fi nominalizat un premier.

Pe de altă parte, Mişcarea Cămăşile Roşii pro-Thaksin au ameninţat să iasă în stradă în cazul unei noi "lovituri de stat judiciare", sporind îngrijorarea faţă de izbucnirea de noi violenţe.