Locuri minunate unde nu circulă maşini: Insula Sark din Canalul Mânecii (video)
alte articole
Există locuri în lume unde nu circulă maşini, unde puteţi să petreceţi o vacanţă departe de claxoane şi de mirosul de gaze de eşapament. Lumea va părea mai liniştită, timpul va trece mai lent, formele de vegetaţie şi verdeaţă vă vor îmbia cu mirosurile lor minunate. Agitaţia, aglomeraţia şi aerul îmbâcsit de gaze, poluat cu tot felul de lucruri nocive sunt departe. Vă plimbaţi printr-o altă lume, lume care de fapt există în mod real şi vă aşteaptă să o vizitaţi.
Natura avertizează că oamenii trebuie să se implice pentru ca mediul şi această planetă să nu se distrugă.
Insula Sark
Situată în partea de sud-vest a Canalului Mânecii, insula Sark face parte din Insulele Canalului şi este o zonă unde nu circulă maşini. Insula este împărţită în 40 de parcele şi are 600 de locuitori ce numesc acest loc pur şi simplu „acasă”.
Locuitorii sunt cetăţeni britanici dar Sark nu face parte din Marea Britanie. Aici singurele vehicule admise sunt atelajele trase de cai, bicicletele sau tractoarele. În Sark se pot vedea mici vehicule electrice sau motorete. Cine doreşte să ajungă aici, o poate face doar cu feribotul, deoarece insula nu are aeroport, fiind interzise zborurile deasupra insulei.
Timp de 440 de ani, destinul insulei şi al locuitorilor a fost în mâinile unui „seigneur” - termen din dialect local normand care înseamnă domn - şi a 40 de proprietari de pământ, ce formau parlamentul feudal. Aceştia au interzis cumpărarea autoturismenlor, a semafoarelor şi a divorţurilor. Vasalii erau obligaţi să ceară permisiunea de a vinde sau cumpăra o casă, urmând ca apoi să plătească un comision din costul proprietăţii.
Conducerea de tip feudal a stabilit legi pe cât de inutile pe atât de ridicole. Seigneurul este singurul care poate creşte porumbei şi poate ţine un câine necastrat. Singura lui obligaţie era să plătească Coroanei 2 Euro pe an pentru a păstra insula.
Rezidenţii pot merge la cele două biserici existente, seara pot ieşi la un Pub, iar în timpul liber fac voluntariat la poliţie şi la pompieri. Aici obiceiurile vechi mai există: cele 2 bănci de pe insulă nu au bancomate, drumurile neasfaltate nu dispun de iluminat stradal, iar maşinile sunt interzise. Puteţi să mergeţi pe drumuri de ţară mărginite de ziduri de piatră şi căsuţe simpatice cu flori colorate în grădini.
Aici se găsesc peste 600 de specii de flori alături de mii de fluturi, păsări marine şi vaci Guernsey. Cele mai interesante atracţii turistice de pe insulă sunt peşterile marine din Gouliot Headland, Cabana La Marguerite sau Piscina Venus, o piscină naturală unde se poate înota. Dacă în timpul zilei aveţi ce vedea, noaptea se poate contempla un singur lucru - cerul.
Insula Sark a fost ultimul bastion al feudalismului în Europa, iar în 2008 au avut loc primele alegeri democratice. Această frumoasă insulă a fost aleasă „prima insulă cu cer întunecat” din lume de către International Dark-Sky Associacion (IDA)- Asociaţia Internaţională pentru Cer Întunecat, cu sediul în Tucson (Arizona ), care urmăreşte protejarea cerului nopţii pentru generaţiile prezente şi viitoare şi, totodată, creşterea gradului de conştientizare privind poluarea luminoasă şi efectele sale.
Fiind un teritoriu sub suveranitate britanică, dar independent, insula Sark are propria selecţionată de fotbal, care participă la Jocurile Insulelor, unde a avut un bilanţ catastrofal: a primit 70 de goluri în doar 4 partide.
Merită văzută această mică insulă care vă prezintă lucruri ciudate şi rare şi unde timpul parcă a stat în loc. Aici chiar şi cerul este în fiecare noapte un adevărat spectacol pe care nu-l puteţi vedea în nici un alt loc.
Dacă vreţi să ajungeţi aici, nu uitaţi să luaţi o lanternă; o plimbare sub cerul înstelat va rămâne o amintire aparte.