Roşia Montană: otrăvirea Apusenilor la schimb pentru aeroportul lui Fenechiu din Iaşi

Ape de infiltraţie, poluate, se revarsă din mina de aur abandonată de la Roşia Montana
Ape de infiltraţie, poluate, se revarsă din mina de aur abandonată de la Roşia Montana (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Otrăvirea Apusenilor pare să fi ajuns subiect de troc între PNL şi PSD, informează pesurse.ro. USL nu a renunţat la ideea exploatărilor însă, sub presiunea populară, proiectul Guvernului a primit vot negativ în Parlament, în favoarea unei legi cu caracter general, la care eventual Guvernul să vină apoi cu o hotărâre de guvern şi să îşi asume răspunderea pentru proiect.

În cadrul şedinţei USL din 12 noiembrie, PSD şi PNL au căzut de acord să abandoneze proiectul iniţial pentru Roşia Montană, considerat prea cu dedicaţie pentru RMGC şi să iniţieze o lege nouă care să creeze o bază legală corespunzătoare pentru exploatările din Apuseni. În baza acestei legi Guvernul va putea emite o ordonanţă pentru această exploatare.

Roşia Montană este încă de maximă actualitate iar PNL, informează pesurse.ro, par să dorească să îşi condiţioneze voturile pe această temă de un troc.

PNL a decis să îl susţină pe Relu Fenechiu, care cere bani de la buget pentru finalizarea lucrărilor la Aeroportul din Iaşi, localitatea dumisale, şi pentru demararea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Cerere faţă de care PSD nu s-a arătat deloc entuziast, chiar dimpotrivă. Vicepremierul Liviu Dragnea, de la al cărui buget a cerut Fenechiu bani, şi-a ironizat grav colegul: "îl susţine moral", dar bani nu îi dă.

Aşadar, PNL care, de când au izbucnit protestele populare contra RMGC s-a declarat contra exploatărilor pe care înainte, altminteri, le susţinea, s-a gândit, se pare, să îşi condiţioneze susţinerea pentru noua formă a legii minelor, de acordarea banilor pentru Relu Fenechiu. Căci vin europalementarele şi PNL trebuie să demonstreze că a făcut şi el ceva pentru Iaşi.

Conform pesurse.ro, miercuri seara, lideri PNL şi PSD, împreună cu Ministerul Economiei, s-au întâlnit în biroul lui Valeriu Zgonea "pentru a tranşa problema legii minelor". Reprezentanţii PNL au insistat pe faptul că nu vor susţine noua formă a legii minelor şi că este nevoie "de o discuţie faţă-n faţă între Victor Ponta şi Crin Antonescu", pentru a se ajunge la un consens pe acest proiect.

Liberalii, afirmă unele surse parlamentare, intenţionează un troc cu PSD-ul: vor susţine legea minelor contra bani de la bugetul de stat pentru amendamentele lui Relu Fenechiu prin care liberalul cere bani pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş şi aeroport. "Din acest motiv, legea minelor este doar un pretext, o formă de a şantaja PSD-iştii pentru a primi finanţarea dorită", cred sursele citate de pesurse.ro