Dispută Hrebnciuc - Fenechiu pentru autostrăzile din Moldova
alte articole
Două mari proiecte de autostrăzi din Moldova, autostrada Bacău - Braşov şi autostrada Iaşi - Târgu-Mureş sunt obiectul unui lobby puternic al liderilor USL. Actorii principali ai acestor proiecte sunt Viorel Hrebenciuc (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL). Hrebenciuc susţine că are acordul premierului Ponta şi al vicepremierului Dragnea, pe când Fenechiu este sigur de sprijinul preşedintelui Crin Antonescu şi al ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu.
Se pare că partida va fi câştigată de autostrada Bacău - Braşov, cealaltă propunere fiind costisitoare, potrivit declaraţiilor social-democraţilor.
„Autostrada Bacău – Braşov a fost în mai multe ocazii oficiale pe buzele premierului şi vicepremierului. Este un proiect fezabil pentru că uneşte Moldova cu Braşovul şi costă între două miliarde şi două miliarde şi jumătate euro.”, precizează preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea (PSD) pentru Gândul.
Benea nu recunoaşte rivalitatea existentă între proiectele celor două autostrăzi, cu toate că „ştie de ea”:
„Eu nu am susţinut niciodată ideea rivalităţii Iaşi – Bacău, cele două proiecte nu sunt în competiţie, în schimb le separă aproximativ 7 miliarde de euro. Proiectul Iaşi – Piatra Neamţ – Târgu Mureş costă vreo 9 miliarde de euro, iar Bacău – Bucureşti vreo două. Ştiu de această rivalitate, dar niciodată nu am marşat la aşa ceva. Sunt diferenţe mari între Iaşi şi Bacău şi o competiţie nu ar fi benefică niciuneia”.
Propunerea autostrăzii Braşov – Bacău a fost susţinută recent şi de directorul general al CNADNR, care s-a referit la această autostrada.
Hrebenciuc: 80% din autostrada Bacău - Braşov poate fi gata până în noiembrie 2016
Viorel Hrebenciuc a afirmat: „nu vă ascund că am avut iniţiativa acestei autostrăzi”.
„Această autostradă costă între 1,5 şi 2 miliarde maxim, în timp ce autostrada Iaşi – Târgu Mureş costă între şapte şi nouă miliarde de euro. Graficul de trafic pentru autostrada Braşov – Bacău înseamnă 11.000 de maşini pe zi, iar între Târgul Secuiesc şi Oneşti 13.000 de maşini pe zi, în timp ce pe autostrada Iaşi – Târgu Mureş înseamnă 4.000 de maşini pe zi. Având în vedere că bugetul pentru autostrăzi, pentru perioada 2014-2020 este doar de patru miliarde de euro, este lesne de înţeles ce se justifică să fie construit cu prioritate”, a spus Hrebenciuc pentru gândul.
Social-democratul a declarat că ieşenii ar avea de câştigat din realizarea autostrăzii Bacău – Braşov, deoarece „ştie de la o discuţie informală cu premierul” că se va construi o autostradă între Bacău şi localitatea Albiţa, care este situată lângă municipiul Iaşi.
Hrebenciuc consideră că autostrada propusă de Fenechiu nu are mari şanse de reuşită:
„Faptul că domnul Fenechiu defilează cu autostrada Târgu Mureş-Iaşi este un lucru lăudabil, dar trebuie să fim realişti cu sumele pe care ţara le are la dispoziţie. Banii europeni nu sunt tot banii noştri, nu sunt banii de la nemţi care să ne vină pentru autostrada de la Târgu Mureş la Iaşi. Sunt din banii care sunt cuveniţi României, aceştia sunt banii europeni. Nu sunt bani în plus pentru o autostradă, sunt în cadrul fondurilor pe care România le are de la Uniunea Europeană”.
Hrebenciuc i-a sugerat lui Fenechiu şi celor care susţin autostrada Iaşi – Târgu-Mureş ca o pot face doar „dacă o ia cineva în concesiune”. Mai mult decât atât, Hrebenciuc încearcă să atragă atenţia UDMR asupra proiectului Bacău - Braşov prin faptul că autostrada va deservi şi judeţul Covasna.
În opinia lui Hrebenciuc, 80% din autostradă poate fi finalizată până în noiembrie 2016.
Fenechiu se bazează pe decizia conducerii PNL
Construirea autostrăzii Iaşi – Târgu-Mureş a fost susţinută în PNL de Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei. Preşedintele Crin Antonescu a afirmat că realizarea autostrăzii Iaşi – Târgu-Mureş se va număra printre cele şase amendamente pe care PNL le va depune la bugetul pe 2014, propunerea fiind susţinută şi de ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, care va fi reprezentantul PNL pentru că acest amendament să fie inclus în bugetul pe 2014.
„Dacă domnul Antonescu a anunţat că PNL susţine autostrada Iaşi – Târgu Mureş a făcut-o în urma unei discuţii într-un for de conducere a partidului. Deci este o decizie politică a PNL. Această decizie politică vine în urma argumentelor economice pe care eu le-am adus. Este vorba şi de promisiunile electorale făcute de reprezentanţii USL. Cred că trebuie să ne ţinem de cuvânt când promitem ceva oamenilor. În condiţiile în care ministrul de Finanţe nu ar susţine un astfel de proiect după părerea mea înseamnă că nu susţine o decizie a partidului, ceea ce nu mi s-ar părea foarte corect”, a declarat Relu Fenechiu pentru gândul.
Fenechiu a precizat că priorităţile în realizarea infrastructurii în România trebuie alese pe baza unor analize de specialitate şi nu pe baza unor decizii politice:
„Reţeaua Iaşi – Târgu Mureş face parte din reţeaua TEN aprobată de Comisia Europeană. Este un coridor strategic şi singura axă est – vest din România şi o consider de importanţă crucială pentru dezvoltarea economică a României, pentru viitoarele schimburi comerciale între Europa şi statele est – sovietice şi pentru dezvoltarea economică a Moldovei”l.
Disputa Relu Fenechiu – Ramona Mănescu
Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu susţine că masterplanul general de transport ar trebui să precizeze care autostrăzi vor trebui să se construiască.
„Există un document, care este mult mai mult decât un document, este o lucrare laborioasă care se numeşte masterplanul general de transport şi care a costat statul român o groază de bani, iar acest document ar trebui să ne spună care sunt priorităţile pentru dezvoltarea infrastructurii în România”, a subliniat Fenechiu
Potrivit declaraţiei acestuia, pentru autostrada Iaşi – Târgu-Mureş nu s-au cerut bani de la buget:
„Eu cer bani doar pentru modificarea studiului de fezabilitate, din fonduri europene, iar eu am obţinut de la Comisia europeană de la comitetul de monitorizare acceptul ca din fondurile europene să alocăm 30 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate pentru pregătirea altor lucrări. Deci sunt banii acolo”.
Fenechiu critică actualul ministru al transporturilor, afirmând că Ramona Mănescu spune „poveşti” despre faptul că atunci când era ministru nu a semnat documentaţia autostrăzii.
În opinia lui, autostrada Bacău – Braşov poate avea importanţă doar dacă pe aceasta se va ajunge mai repede la Bucureşti.
Amendamentul lui Fenechiu a fost respins de Parlament
Comisiile parlamentare de buget au aprobat bugetul Ministerului Transporturilor ieri seară, în varianta propusă de Guvern, neacceptând amendamentul liberalului Relu Fenechiu referitor la refacerea studiului de fezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş - Iaşi.
Ulterior, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a informat că nu susţine "niciun amendament legat de Târgu-Mureş – Iaşi". El a afirmat că dezbaterea amendamentului lui Fenechiu ar încălca trei legi în vigoare, precizând că nu se pot aloca bani pentru studii de fezabilitate realizate deja în ultimii cinci ani.
Voinea a mai subliniat că proiectul respectiv nu a fost considerat prioritar, întrucât ministrul Transporturilor nu a transmis Ministerului de Finanţe că acest obiectiv de investiţii este prioritar.
În final, Fenechiu şi-a retras amendamentul: "Vrem să vedem imediat în prima zi de după legea bugetului că în anexa, în fişa proiectelor cu finanţare europeană va exista acest proiect".