LIVE VIDEO Congresul PPE, Stolojan: De-a lungul acestei veri, românii au învăţat că valorile europene nu trebuie luate ca ceva sigur
alte articole
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a precizat, miercuri, în deschiderea lucrărilor Congresului Partidului Popular European, de la Palatul Parlamentului, că românii au învăţat, în urma întâmplărilor zbuciumate din această vară de pe scena politică, că valorile europene, statul de drept şi democraţia nu trebuie luate ca ceva sigur, ci trebuie apărate şi respectate.
„De-a lungul acestei veri, românii au învăţat că valorile europene nu trebuie luate de bune. În fiecare zi va trebuie să luptăm cu toţii să le menţinem şi să asigurăm faptul că ele sunt respectate. Aş vrea să mulţumesc preşedintelui Wilfred Martens, preşedintelui Joseph Daul, preşedintelui José Manuel Barroso, comisarului pentru Justiţie Viviane Reding pentru sprijinul acordat României pentru respectarea valorilor europene. Numai în acest context, prin eforturi proprii şi cu suportul Uniunii Europene, România poate face tranziţia, până la sfârşitul acestui deceniu, de la o ţară cu venit mediu la una venit ridicat”, a afirmat Theodor Stolojan.
De asemenea, europarlamentarul PDL a precizat că, în contextul crizei economice, europenii au reuşit să facă faţă provocărilor şi că summit-ul Consiliului European din noiembrie va aduce decizii favorabile ţării noastre.
„Europenii au învăţat o lecţie grea în timpul acestei crize. Cu toate acestea, în timp ce am avut de a face cu neajunsurile crizei, ne-a ridicat deasupra provocărilor şi am căutat o revenire puternică şi robustă. În acelaşi timp, avem nevoie totodată să întărim moneda euro. Sperăm că perioada celor două summituri europene ce vor avea loc în viitorul apropriat, ne vor oferi deciziile politice potrivite prin care vom progresa în subiectele principale aflate sub dezbatere la nivel european şi naţional. Sperăm că vom construi o uniune monetară europeană şi că vom atinge un bun compromis al perspectivei financiare multilaterale pentru perioada 2014-2020. România susţine întărirea monedei euro capabilă să ofere o dezvoltare sustenabilă şi competitivitate”, a conchis Stolojan.
Kelemen Hunor: Pe fondul crizei economice, în România a existat şi o criză morală
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, în cadrul Congresului PPE, că alegerile parlamentare din decembrie „vor fi cele mai grele din ultimii 23 ani” şi că pe lângă criza economică care afectează întreaga Europa, în România a existat în ultima perioadă de timp şi o criză morală, a valorilor fundamentale.
„După aprecierile mele alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi după toate previziunile credibile mai avem mult de lucru. Nu de aşteptat, ci de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză, una morală, a valorilor fundamentale sau putem spune invers, că prin criza valorilor fundamentale cea economică se agravează. Societatea noastră dă semne de oboseală. Apar tendinţe politice care ne îngrijorează . Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade calme. România a avut două ţinte uriaşe în 20 şi ceva de ani, intrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi integrarea în Uniunea Europeană. Era perioada marilor aşteptări, marilor speranţe, în perioada în care România a încercat să asimileze valorile fundamentale ale statului de drept, regulile şi mecanismele de funcţionare ale instituţiilor politice. Şi în acest moment, după 23 de ani, se văd aproape toate defectele, toate problemele construcţiei noastre, de aceea trebuie să găsim ţinte noi, trebuie să găsim o ţintă care ne uneşte în această ţară”, a explicat Kelemen Hunor.
Totodată, liderul UDMR a precizat că România are nevoie, după alegeri de o reformă constituţională, bugetară, fiscală şi de o regândire a relaţiilor dintre instituţiile fundamentale ale statului.
„După alegeri, România are nevoie de o reformă constituţională substanţială, una care va clarifica acele aspecte care în acest moment sunt, din punctul nostru de vedere, de regândit relaţiile între instituţiile fundamentale., bicameralismul, rolul Parlamentului, rolul Guvernului, relaţiile între Guvern şi Parlament şi sigur şirul este foarte lung. Trebuie să ne gândim foarte repede, în 2013, la o reformă a regiunilor de dezvoltare economică, fiindcă formă actuală nu ne va ajuta în perioada 2014-2020 să avem o absorţie mai bună a fondurilor europene şi sigur această reformă a regiunilor de dezvoltare economică trebuie urmată de o reformă administrativă. Dar trebuie să spunem răspicat că reformele bugetare şi fiscale trebuie continuate şi acest lucru va necesita o abordare responsabilă, coerentă şi când vorbim de acest subiect putem afirma că avem nevoie de mai multă Europa, mai multă colaborare şi, de ce nu, mai mult control, fiindcă răspunderea este a noastră, a tuturora”, a concluzionat Hunor.
Cei mai importanţi lideri europeni sunt la Bucureşti timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, la Congresul PPE, unde se va stabili noua conducere a formaţiunii şi se va lansa noul program politic. Tot la Congresul celei mai influente familii politice din Europa vor fi prezentate soluţiile popularilor europeni pentru a face faţă crizei economice care încă afectează o mare parte a lumii.
La Congres sunt aşteptaţi mai mulţi şefi de stat şi de guvern din UE: Traian Băsescu (România), Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boiko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Jansa (Slovenia) şi Antonis Sămăraş (Grecia) şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.