Cei mai importanţi lideri europeni la Bucureşti. Congresul PPE stârneşte reacţii diferite în clasa politică românească

Cei mai importanţi lideri europeni sunt la Bucureşti timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, la Congresul Partidului Popular European (PPE), unde se va stabili noua conducere a formaţiunii şi se va lansa noul program politic.
Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens. (JEAN-PAUL PELISSIER / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
17.10.2012

Cei mai importanţi lideri europeni sunt la Bucureşti timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, la Congresul Partidului Popular European (PPE), unde se va stabili noua conducere a formaţiunii şi se va lansa noul program politic. Tot la Congresul celei mai influente familii politice din Europa vor fi prezentate soluţiile popularilor europeni pentru a face faţă crizei economice care încă afectează o mare parte a lumii.

La Congres sunt aşteptaţi mai mulţi şefi de stat şi de guvern din UE: Traian Băsescu (România), Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boiko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Jansa (Slovenia) şi Antonis Samaras (Grecia) şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

În afară de aceştia, la Bucureşti au mai venit José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi mai mulţi comisari europeni, printre care cel responsabil de Justiţie, Viviane Reding, care a criticat în repetate rânduri derapajele din România, inclusiv cele petrecute în timpul crizei politice din această vară, când a fost suspendat din funcţie preşedintele Traian Băsescu.

Congresul este găzduit de PDL, împreună cu UDMR, iar organizarea la Bucureşti la reuniunii popularilor europeni a fost stabilită pe vremea când democrat-liberalii erau la putere. Faptul că a reuşit să-i aducă în capitala României pe cei mai importanţi oameni politici europeni ai momentului este o mare reuşită cu care se mândresc cei de la PDL.

PPE are în prezent şefi de state şi guverne în 16 ţări membre UE şi în şapte ţări care nu sunt membre ale UE, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, 13 membri ai Comisiei Europene şi 271 de membrii ai PE.

Programul congresului

Pe 17 octombrie, lucrările congresului au început cu seminarul "Răspunsul este mai multă Europa”, urmat de un prânz găzduit de grupul PPE. Între orele 9 şi 11 va avea loc un Comitet pentru dezbaterea Rezoluţiilor, iar de la ora 14 începe alegerea preşedintelui PPE. Singurul candidat este Wielfried Martens, actualul preşedinte al popularilor europeni. Între 15 şi 19 va avea loc prima sesiune plenară a Congresului, la care vor prezenta mesaje Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, în calitate de gazde ale congresului. Seara va fi cina delegaţiilor la congres şi un summit PPE al şefilor de state şi de guverne.

Pe 18 octombrie, între orele 9 şi 12,30 vor avea loc alegerile pentru secretarul general al PPE, cei zece vicepreşedinţi şi trezorierul partidului. Printre candidaţii la o funcţie de vicepreşedinte se numără Anca Boagiu, care este foarte probabil să fie aleasă. De la ora 11,30, va începe a doua sesiune plenară a congresului în care se vor vota rezoluţiile şi Platforma politică. Vor fi rostite discursuri şi se va anunţa rezultatul votului pentru noua conducere a PPE. Între orele 13,30 şi 14, va avea loc o conferinţă de presă care va fi urmată de un prânz oferit de PDL.

La congresul PPE va fi demarată procedura de selecţie a candidatului pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene din 2014, după ce expiră mandatul lui José Manuel Barroso. Este foarte probabil să fie desemnată Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie.

Ponta, atac la preşedinte

Reprezentanţii principalului partid de opoziţie, PSD, au criticat faptul că preşedintele Băsescu va lua cuvântul la Congresul PPE. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că participarea lui Traian Băsescu la reuniunea PPE e în afara Constituţiei, dar USL nu-l va suspenda din acest motiv. El a invocat faptul că preşedintele nu trebuie să facă politică, după cum prevede Constituţia. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a susţinut şi el aceeaşi idee, dar a asigurat că USL nu are în plan o nouă suspendare.

În replică, Anca Boagiu a afirmat că ,,gazdele acestui congres sunt PDL şi UDMR, iar domnul preşedinte ( Traian Băsescu n.r.) participă ca invitat la congres".

Ponta a mai afirmat că nu se aşteaptă la critici din partea liderilor europeni pentru că se înţelege foarte bine cu toţi şi nu a solicitat o întâlnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ”deoarece timpul este foarte strâns”.

”În primul rând, eu vreau să spun foarte clar poziţia mea şi ca prim-ministru, şi ca lider politic, sigur, aparţinând familiei social-democraţilor, că indiferent de lucrurile politice care ne despart, le urez bun venit liderilor PPE la Bucureşti şi cred că pentru noi ca ţară, această prezenţa a multor lideri europeni din PPE la Bucureşti va reprezenta un avantaj în sensul în care se vor informa mult mai bine de la faţa locului cum stau lucrurile: vor constata că nici nu sunt tancuri pe străzi, nici că sunt judecători ai CCR prin închisori, nici că nu a fraudat nimeni două milioane de voturi - că nu prea avea cum şi că mâine seară vor sta la masa cu cel mai nepopular şi cel mai detestat lider politic din România de astăzi, şi vor sta la masa cu nişte oameni care au furat şi au distrus România în ultimii ani, ceea ce îi va face să piardă alegerile”, a declarat Ponta înainte de începerea Congresului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor