Vasile Blaga: "Atacul lansat de socialişti împotriva valorilor europene şi a locului României în UE trebuie să fie o lecţie"

Vasile Blaga
Vasile Blaga (Epoch Times România)
Ana Petrescu
17.10.2012

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, miercuri, la deschiderea lucrărilor Congresul Partidului Popular European (PPE), că "atacul lansat de socialişti împotriva valorilor europene şi a locului României în Uniunea Europeană trebuie să fie o lecţie” şi că populismul şi demagogia antieuropeană sunt forţe ce pot provoca "tulburări majore" în rândul ţărilor membre din Estul Europei.

Totodată, liderul democrat-liberalilor a ţinut să mulţumească înalţilor reprezentanţi europeni pentru ajutorul pe care l-au acordat pentru păstrarea valorilor democratice şi a statului de drept în România.

“România a trecut în această perioadă peste o încercare grea. Am dovedit alături de partenerii şi aliaţii noştri că valorile europene şi normele democratice se pot bizui în România pe forţa politică a dreptei. Însă atacul lansat de socialişti împotriva valorilor europene şi a locului României în Uniunea Europeană trebuie să fie o lecţie. Populismul şi demagogia antieuropeană sunt forţe active care pot produce tulburări majore, mai ales în unele state membre ale UE din estul Europei. Tentaţia populistă este un pericol la fel de însemnat şi în spaţiul parteneriatului estic. Nu ne putem permite să neglijăm aceste evoluţii. Trebuie să gândim în termeni cu adevărat europeni. Iată de ce trebuie să revin la cazul României. În această vară agitată, în care socialiştii au îndrăznit să creadă într-un viitor românesc neeuropean, foarte multă lume a înţeles ceva esenţial a înţeles şi România la ce este bună Uniunea Europeană. Am dovedit împreună, în timpul lungii veri antidemocratice româneşti că UE nu este egală cu o sumă de discursuri, că Europa nu este doar un proiect pe hârtie. Am dovedit că libertatea şi democraţia sunt totuna cu o Europa unită şi solidară. Vă mulţumesc pentru energia şi hotărârea cu care aţi apărat libertatea şi democraţia europeană într-un moment greu. Sunt convins că aici la Bucureşti şi la acest congres se va naşte viitorul european. Sunt mândru că acest congres are loc în România şi mulţumesc tuturor celor care au insistat până în ultima clipă ca acest congres să se desfăşoare aici”, a afirmat Vasile Blaga.

Blaga, despre suprapunerea mitingului USL cu Congresul PPE: "Atâta îi duce capul, atâta fac"

Întrebat, miercuri, de un jurnalist ce părere are despre faptul că USL a ales să ţină mitingul de lansare al candidaţilor alianţei pe stadionul Naţional Arena în acelaşi timp cu Congresul PPE, liderul PDL Vasile Blaga a replicat că "atâta îi duce capul, atâta fac" şi că nu doreşte să comenteze mai mult de atât.

Declaraţia preşedintelui democrat-liberalilor a fost făcută după discursul său de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, ce se defăşoară între 17 şi 18 octombrie la Palatul Parlamentului.

Uniunea Social Liberală pregăteşte un miting de amploare, la Arena Naţională din Capitală, pe 17 octombrie. Conducerea USL vrea să aibă "cel mai mare eveniment organizat de la Revoluţie încoace" şi la care să vină 74.000 de persoane de la PSD, PNL, PC şi UNPR. La acest eveniment vor fi lansaţi cei 452 de candidaţi ai USL, dar nu se vor organiza show-uri, concerte sau reprezentaţii de gen, aşa cum s-a întâmplat anterior, au specificat surse din USL.

Cine participă la congresul PPE

Cei mai importanţi lideri europeni sunt la Bucureşti timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, la Congresul PPE, unde se va stabili noua conducere a formaţiunii şi se va lansa noul program politic. Tot la Congresul celei mai influente familii politice din Europa vor fi prezentate soluţiile popularilor europeni pentru a face faţă crizei economice care încă afectează o mare parte a lumii.

La Congres sunt aşteptaţi mai mulţi şefi de stat şi de guvern din UE: Traian Băsescu (România), Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boiko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Jansa (Slovenia) şi Antonis Sămăraş (Grecia) şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Pe lângă aceştia, la Bucureşti au mai venit José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi mai mulţi comisari europeni, printre care cel responsabil de Justiţie, Viviane Reding, care a criticat în repetate rânduri derapajele din România, inclusiv cele petrecute în timpul crizei politice din această vară, când a fost suspendat din funcţie preşedintele Traian Băsescu.

Congresul este găzduit de PDL, împreună cu UDMR, iar organizarea la Bucureşti la reuniunii popularilor europeni a fost stabilită pe vremea când democrat-liberalii erau la putere. Faptul că a reuşit să-i aducă în Capitala României pe cei mai importanţi oameni politici europeni ai momentului este o mare reuşită cu care se mândresc cei de la PDL.

PPE are în prezent şefi de state şi guverne în 16 ţări membre UE şi în şapte ţări care nu sunt membre ale UE, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, 13 membri ai Comisiei Europene şi 271 de membrii ai PE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor