Lituania trece la moneda euro

Vedere generală a Parlamentului lituanian.
Vedere generală a Parlamentului lituanian. (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)

Lituania s-a alăturat zonei euro, odată cu trecerea în noul an, sperând să se ancoreze mai bine în Uniunea Europeană prin trecerea la moneda europeană, relatează Reuters.

Prima republică ex-sovietică care şi-a declarat independenţa în 1990, Lituania este ultima dintre cele trei state baltice care trece la moneda euro.

Prin aderarea la blocul monetar european, Lituania speră să-şi extindă comerţul şi să scadă costurile de împrumut, ajutând la recuperarea contracţiei economice provocate pe fondul crizei financiare globale, în 2009.

Dar Vitas Vasiliauskas, guvernatorul băncii centrale a Lituaniei, a accentuat semnificaţia ”geopolitică” a mişcării precizând că aceasta va aduce fostul stat sovietic în zona considerată Europa de Vest.

”Trăieşti unde trăieşti, trebuie să reţii acest lucru”, a declarat acesta pentru Reuters, când a fost întrebat de beneficiile intrării în zona euro, făcând referire la tensiunile recente din regiune.

Rolul Rusiei în criza din Ucraina, care a inclus anexarea peninsulei Crimeea, a sporit temerile în ţările baltice, care au minorităţi etnice ruse.

În ciuda tensiunilor politice în creştere, ratingul de credit al Lituaniei este acum la cel de-al treilea grad de investiţii, iar agenţia de rating Fitch aşteaptă ca economia să-i crească cu 3,5% în 2015, de trei ori mai repede decât întreaga zonă euro.

Însă, moneda comună rămâne o chestiune văzută în moduri diferite, sondajele aratând că jumătate din populaţia de 3 milioane nu este convinsă că renunţarea la litas, moneda lituaniană, este o idee bună.

Trei sferturi din populaţie se aşteaptă ca preţurile să crească după adoptarea monedei euro iar aproximativ două treimi se tem că Lituania îşi va pierde o parte din identitate, a dezvăluit un sondaj al Eurobarometer.

”Cred că va fi greu pentru părinţii mei să se obişnuiască cu asta, dar după ceva timp, cred, va fi chiar bine”, a declarat studentul Domas Ziegoraitis.

Estonia s-a alăturat zonei euro în 2011, urmată de Letonia în 2014. Toate cele trei naţiuni baltice s-au alăturat Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice, în 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe