Lituania trece la moneda euro
alte articole
Lituania s-a alăturat zonei euro, odată cu trecerea în noul an, sperând să se ancoreze mai bine în Uniunea Europeană prin trecerea la moneda europeană, relatează Reuters.
Prima republică ex-sovietică care şi-a declarat independenţa în 1990, Lituania este ultima dintre cele trei state baltice care trece la moneda euro.
Prin aderarea la blocul monetar european, Lituania speră să-şi extindă comerţul şi să scadă costurile de împrumut, ajutând la recuperarea contracţiei economice provocate pe fondul crizei financiare globale, în 2009.
Dar Vitas Vasiliauskas, guvernatorul băncii centrale a Lituaniei, a accentuat semnificaţia ”geopolitică” a mişcării precizând că aceasta va aduce fostul stat sovietic în zona considerată Europa de Vest.
”Trăieşti unde trăieşti, trebuie să reţii acest lucru”, a declarat acesta pentru Reuters, când a fost întrebat de beneficiile intrării în zona euro, făcând referire la tensiunile recente din regiune.
Rolul Rusiei în criza din Ucraina, care a inclus anexarea peninsulei Crimeea, a sporit temerile în ţările baltice, care au minorităţi etnice ruse.
În ciuda tensiunilor politice în creştere, ratingul de credit al Lituaniei este acum la cel de-al treilea grad de investiţii, iar agenţia de rating Fitch aşteaptă ca economia să-i crească cu 3,5% în 2015, de trei ori mai repede decât întreaga zonă euro.
Însă, moneda comună rămâne o chestiune văzută în moduri diferite, sondajele aratând că jumătate din populaţia de 3 milioane nu este convinsă că renunţarea la litas, moneda lituaniană, este o idee bună.
Trei sferturi din populaţie se aşteaptă ca preţurile să crească după adoptarea monedei euro iar aproximativ două treimi se tem că Lituania îşi va pierde o parte din identitate, a dezvăluit un sondaj al Eurobarometer.
”Cred că va fi greu pentru părinţii mei să se obişnuiască cu asta, dar după ceva timp, cred, va fi chiar bine”, a declarat studentul Domas Ziegoraitis.
Estonia s-a alăturat zonei euro în 2011, urmată de Letonia în 2014. Toate cele trei naţiuni baltice s-au alăturat Uniunii Europene şi Alianţei Nord Atlantice, în 2004.