Ucraina neagă existenţa unei scurgeri radioactive la centrala nucleară Zaporojie

Autorităţile ucrainene au negat marţi un raport publicat în mass media pro-Kremlin care a susţinut că a avut loc o scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Centrala nucleară ucraineană Zaporojie. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.12.2014

Autorităţile ucrainene au dezminţit marţi ştirea publicată în mass media pro-Kremlin care a susţinut că a avut loc o scurgere radioactivă la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală din Europa.

Website-ul de ştiri rusesc Life News a publicat mai multe documente, susţinând că acestea provin de la Ministerul ucrainean pentru Urgenţe şi arată că o scurgere la centrala nucleară a dus în ultimele două zile la o creştere a radiaţiilor de 16 ori peste normele permise.

Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Urgenţe, din Ministerul Energiei şi de la centrala nucleară Zaporojie au declarat pentru Reuters că nu a avut loc nicio scurgere radioactivă.

“Centrala funcţionează normal, nu au avut loc accidente”, a declarat un reprezentant al Ministerului Energiei.

Totuşi, cei trei oficiali nu au comentat dacă documentele publicate de Life News sunt autentice.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat semnificativ după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în luna martie a acestui an şi după ce a fost acuzată de Kiev şi aliaţii săi vestici că susţine cu arme şi luptători conflictul separatist din estul Ucrainei.

În domeniul nuclear, Moscova şi Kievul nu sunt în consens în ceea ce priveşte furnizarea de combustibil nuclear după ce Ucraina a declarat că doreşte să înlocuiască o parte din livrările ruseşti cu combustibil de la firma americană Westinghouse. Moscova a declarat că mişcarea ar putea pune în pericol securitatea ucrainenilor şi a Europei în general.

La începutul lunii decembrie, autorităţile ucrainene au raportat un accident la centrala Zaporojie dar au declarat că acesta nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor sau pentru mediul înconjurător.

În 1986 a avut loc o explozie şi un incendiu la centrala nucleară ucraineană de la Cernobâ - cel mai grav accident nuclear din lume -, care au fost cauzate de o eroare umană. Accidentul a provocat un nor de praf radioactiv care a ajuns deasupra nordului şi vestului Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor