Lituania cere cetăţenilor săi să arunce telefoanele Xiaomi din motive de spionaj cibernetic desfăşurat de China

(Captură Foto)
A.P.
24.09.2021

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NKSC) din Lituania a publicat joi un nou raport în care solicită consumatorilor lituanieni să renunţe la smartphone-urile chinezeşti din cauza riscurilor de securitate cibernetică şi cenzură.

NKSC, care face parte din Ministerul Apărării, a constatat că firma chineză de smartphone-uri Xiaomi avea instalate instrumente de cenzură care detectau şi cenzurau fraze precum „Eliberaţi Tibetul”, „Trăiască independenţa Taiwanului”, „Cotidianul Poporului” şi „mişcarea pro-democraţie", printre altele.

S-a observat că telefoanele Xiaomi Mi 10T 5G aveau software-ul respectiv oprit pentru clienţii europeni, dar raportul sublinia că programele de cenzură pot fi activate de la distanţă în orice moment.

„Acest lucru este important nu numai pentru Lituania, ci şi pentru toate ţările care utilizează echipamente Xiaomi”, a menţionat NKSC în raport.

Pe lângă modelul Mi 10T 5G de la Xiaomi, agenţia a evaluat modelul P40 5G3 de la Huawei şi a constatat riscuri de securitate cibernetică pentru utilizatori. Nu au fost menţionate riscurile pentru 8T 5G de la OnePlus.

Ministrul adjunct al apărării, Margiris Abukevicius, a declarat că lituanienii ar trebui să arunce aceste dispozitive mobile şi să cumpere altele care nu provin de la companii chineze:

"Recomandăm insistent ca instituţiile publice şi de stat să nu utilizeze aceste dispozitive şi să planifice să iniţieze o legislaţie care reglementează achiziţionarea anumitor dispozitive pentru ministere şi diverse agenţii de stat".

NKSC a declarat că evaluarea securităţii dispozitivelor a avut drept scop „să asigure utilizarea în siguranţă a dispozitivelor mobile 5G vândute în ţara noastră şi a software-ului pe care îl conţin”.

Citiți și Lituania se retrage din programul "17+1" al Chinei

În ceea ce priveşte telefonul Huawei P40 5G, raportul a constatat riscuri de încălcare a securităţii cibernetice:

„Magazinul oficial de aplicaţii Huawei AppGallery direcţionează utilizatorii către magazinele electronice ale unor terţe părţi unde unele dintre aplicaţii au fost evaluate de programe antivirus ca fiind dăunătoare sau infectate cu viruşi.”

Relaţiile dintre Lituania şi China s-au deteriorat în ultima perioadă. Ţara baltică a aprobat deschiderea, de către Taiwan, a unui birou de reprezentare la Vilnius, care va fi numit Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania la sfârşitul acestui an.

Citiți și Beijingul a creat o alianţă tehnologică cu fostele ţări comuniste. România este şi ea inclusă

Beijingul a criticat vehement că Vilnius a permis folosirea cuvântului „taiwanez” în numele biroului, deoarece ar contrazice politica „O singură Chină” pe care o urmează Europa şi SUA.

China consideră Taiwanul drept o provincie rebelă, în ciuda faptului că insula, pe care s-a refugiat generalul naţionalist Chan Kai Shek cu ultimul guvern legitim al Chinei, are o Constituţie proprie, o monedă separată, politică externă şi este un adevărat stat de drept.

Citiți și Lituania cinsteşte curajul. Lanţ uman în Vilnius, comemorează incidentele din 1989. Protestele, înfrăţite cu cele din Hong Kong

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor