28 de vameşi din Moldova au fost reţinuţi fiind învinuiţi de corupere pasivă

Mai mulţi angajaţi ai Serviciului Vamal din Moldova au fost reţinuţi pe 30 septembrie fiind acuzaţi de estorcare de bani de la trecătorii posturilor vamale Tudora şi Palanca. Potrivit autorităţilor, banii ar fi ajuns la Şeful Biroului Vamal din Bender.
Anişoara Chiriac
01.10.2016

Douăzeci şi opt de angajaţi ai posturilor vamale Tudora şi Palanca au fost reţinuţi vineri, 30 septembrie de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuiţi de corupere pasivă. Este vorba despre inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender. Toţi au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi plasaţi în izolator, anunţă serviciul de presă al Serviciului Vamal din Republica Moldova.

Reţinerile au avut loc ca urmare a unor percheziţii de amploare la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile bănuiţilor. Grupurile de urmărire penală au descins, în dimineaţa zilei de vineri, pentru a acumula probe privind colectarea ilicită a mijloacelor băneşti de către inspectorii vamali de la persoanele care transportau produse alimentare agricole spre piaţa din Ucraina. În schimbul neefectuării controalelor vamale şi neelucidarea eventualelor încălcări, inspectorii ar fi perceput taxe ilicite de la călători, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

Astfel, s-a constatat că şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, prin acte coruptibile, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat şi au acceptat, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat, efectuat recent de către ofiţerii Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal, au fost depistate, în dulapul din biroul de serviciu al şefului de tură al postului vamal Tudora, sume de bani în diferită valută.

Verificări operative s-au făcut şi la punctul vamal Palanca, iar procurorii au constatat activităţi infracţionale similare, acestea având un caracter continuu. Ca urmare a măsurilor speciale de investigaţie, a acţiunilor de urmărire penală şi audiere a martorilor, s-a depistat că banii nu s-ar fi oprit la inspectori, ci ar fi fost transmişi şefilor de tură, care, la rândul lor, îi transmiteau şefilor posturilor vamale. În cele din urmă, mijloacele colectate ar fi ajuns la şeful Biroului vamal Bender.

Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală, iar bănuiţii, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la 10 ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor