Limba română – cu acte în regulă la Chişinău. Maia Sandu a promulgat legea privind limba de stat a R. Moldova: Este un adevăr istoric şi incontestabil

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat miercuri 22 martie, că a promulgat Legea care confirmă că limba de stat este cea română, menţionând că acesta este un adevăr istoric. Mai mult decât atât, şefa statului a subliniat că limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric şi incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toţi cei care trăim aici şi cărora ne este drag acest pământ.

Noi, alături de alţi peste douăzeci şi şapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învăţat-o pe parcursul vieţii, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înţelegem dintr-un cuvânt şi spunem - într-un glas - că ʻvorba dulce mult aduceʼ”, a menţionat preşedinta Sandu.

Totodată, lidera de la Chişinău a mai subliniat că toţi cei care au declarat decenii la rând că cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba „moldovenească” şi nu româna - au urmărit un singur lucru: să dezbine.

„Odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forţă unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să ţină blocată Moldova într-o veşnică ceartă naţională”, a menţionat preşedinta Sandu.

De asemenea, şefa statului s-a arătat ferm convinsă că limba română trebuie şi poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi însuşită, şi vorbită de către toţi cetăţenii noştri.

„Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toţi putem sprijini acest efort pentru ca, uniţi, să ne îndreptăm energia spre construcţia unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate şi protejate”, a punctat Maia Sandu.

În context, precizăm că tot astăzi, Ministerul de Externe şi Integrare Europeană de la Chişinău a venit cu o replică la nemulţumirea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, privind votarea în Parlament a proiectului de Lege privind substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislaţia statului.

„Declaraţiile reprezentantei oficiale a Ministerului rus de Externe reprezintă o ingerinţă în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim şi nu acceptăm lecţii de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţe în treburile interne ale ţării noastre”, se arată în nota Ministerului moldovean de Externe.

Amintim că imediat după votul Parlamentului de la Chişinău care a decis modificarea legislaţiei astfel încât limba ţării să nu mai fie numită limbă moldovenească ci română, decizie susţinută şi de Bucureşti, Zaharova, nemulţumită, a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940. Mai mult, într-o logică distorsionată de tip Kremlin, ea a susţinut că limba română trebuie să se numească moldovenească şi nu invers.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe