Lilium, primul avion din lume cu decolare şi aterizare verticală pentru uz personal (video)
alte articole
O echipă sponsorizată de European Space Agency (ESA) a realizat primul avion din lume cu decolare şi aterizare verticală pentru uz personal. Acest aparat electric cu două locuri, numit Lilium, va deschide drumul unei noi clase de avioane mai simple, mai silenţioase şi ecologice.
"Scopul nostru este să realizăm un avion care poate fi utilizat în viaţa de zi cu zi", spune Daniel Wiegand, CEO şi unul dintre cei patru fondatori ai companiei. "Aceasta este o aeronavă care poate decola şi ateriza pe verticală şi nu necesită infrastructura complexă şi costisitoare a unui aeroport. Pentru a reduce zgomotul şi poluarea folosim motoare electrice astfel încât acesta poate fi utilizat şi în apropierea zonelor urbane".
Fondat în februarie 2015, de către o echipă formată din patru ingineri şi doctoranzi de la Universitatea Tehnică din München, în Germania, Lilium şi-a demonstrat deja conceptul cu mai multe prototipuri la scara de 25 de kilograme, iar acum este construit primul avion ultra-uşor cu decolare şi aterizare verticală.
Vehiculul Lilium combină avantajele elicopterelor şi avioanelor cu aripi fixe, evitând dezavantajele acestora. Cu toate că în principiu este limitat la aerodromuri, obiectivul este acela de a decola vertical de aproape oriunde - chiar şi din grădina din spatele casei – remarcând că este nevoie doar de o suprafaţă plană deschisă de aproximativ 15x15 metri.
Avionul este clasificat drept un avion sportiv, uşor, cu două locuri, şi este necesară o licenţă de pilot cu un stagiu minim de formare de 20 de ore, aproape ca un permis de conducere, raportează ESA, care a produs un videoclip cu noul avion.
Lilium este destinat pentru zborul de agrement în timpul zilei, în condiţii meteorologice bune şi spaţiu aerian neaglomerat, până la 3.000 de metri altitudine.
Decolarea şi aterizarea sunt controlate de un computer
Folosirea controlului prin calculator pentru decolare şi aterizare verticală este esenţial pentru un vehicul care vizează piaţa de consum pentru transportul personal.
În ciuda faptului că decolează şi aterizează ca un elicopter, funcţionează, de asemenea, şi ca un avion foarte eficient care poate zbura cu viteze de până la 400 km/h.
Complet electric, avionul este mult mai tăcut în timpul decolării decât elicopterele, datorită motoarelor ventilatoarelor de flux ghidat. Bateriile, motoarele şi controlerele sunt redundante, deci este un design mult mai sigur decât elicopterele convenţionale.
Mai multe informaţii aici: European Space Agency.