Liderul Platformei DA: La Bruxelles, despre Plahotniuc se vorbeşte în termeni mult mai urâţi

Andrei Năstase, liderul Platformei DA
Andrei Năstase, liderul Platformei DA (facebook.com / Andrei Năstase)

Într-o democraţie normală, o guvernare şi-ar dori o opoziţie cât se poate de puternică pentru a se responsabiliza, pentru a face lucruri mai bune decât le-ar face opoziţia, a afirmat liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, opozant al actualei guvernări de la Chişinău.

„În situaţia RM, tendinţa este să se distrugă orice înseamnă opoziţie, iar asta înseamnă, de fapt, distrugerea democraţiei”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21, punctând că „se vrea, se încearcă” şi distrugerea noii opoziţii, formată din PPPDA, PAS şi PLDM, „noi însă rezistăm”.

Potrivit preşedintelui PPPDA, Platforma Demnitate şi Adevăr nu va dispărea atât de uşor de pe scena politică a Republicii Moldova, după cum şi-o doresc unii „fie că sunt oponenţii noştri, fie că se declară parteneri”.

În contextul alegerilor prezidenţiale şi alegerii noului şef de stat în Moldova, Năstase menţionează că Plahotniuc ar fi fost acela care l-a făcut preşedinte pe Dodon „prin fraudă, prin intermediul instituţiilor statului care au stimulat şi regizat această fraudă, MAI, SIS, prin manipulări, intoxicare, dezinformările pe care le-a tirajat la posturile sale TV” (privind cei 30 mii de sirieni pe care i-ar fi adus în Moldova Maia Sandu dacă ar fi devenit preşedinte – n.r.).

„Acum la Bruxelles, despre Plahotniuc se vorbeşte în termeni mult, mult mai urâţi decât se vorbeşte în Republica Moldova. O ştiu pentru că de acolo m-am întors cu o săptămână în urmă”, a adăugat liderul PPPDA, după ce şi europarlamentarul român, Monica Macovei specifica într-o declaraţie în cadrul unei întâlniri cu societatea civilă a R. Moldova, afirmând că „aici toată lumea este nemulţumită, pentru că nu se vede nicio investigaţie dusă până la capăt şi, mai ales, investigaţie a celor de nivel înalt politic sau administrativ, pentru ca acesta e testul justiţiei, cu politicieni sau cu oligarhi cum e Plahotniuc sau cu oligarh mogul media. Aici e testul justiţiei, al procurorilor şi al judecătorilor. Iar dacă procurorul general nou-numit nu-şi face treaba, aceasta înseamnă că gradul de criminalitate în Moldova creşte, înseamnă că rămân nepedepsiţi vinovaţii şi banii nerecuperaţi”.

Referitor la alegerile parlamentare, Andrei Năstase mărturiseşte că ar fi foarte important de consolidat societatea în general şi în mod special forţele democratice anti-oligarhice. Potrivit acestuia, în momentul în care guvernarea doreşte să schimbe modul de alegere a deputaţilor în Parlament, problema va apare cu anumite date, iar în cazul în care va rămâne acelaşi sistem electoral, vor fi cu totul alte date.

„Modificarea codului electoral ar fi o decizie împotriva democraţiei, dar în interesul unui grup aparte. Această modificare se face în interesul clasei politice discreditate pentru a se menţine la putere, în special Partidul Democrat are nevoie de acest nou cod. Într-un stat captiv, dacă aplici un asemenea model, nu mai scoţi instituţiile statului din captivitate încă următorii 20-30 de ani, dar şi dacă îl scoţi, atunci numai după modelul Bucureşti 89”, consideră preşedintele Platformei DA.

Pentru a nu se ajunge să fie modificat Codul electoral de la sistemul de partide la cel uninominal şi mixt, reprezentanţii opoziţiei mizează „pe înţelegerea cetăţenilor noştri că acest lucru nu se face în interesul democraţiei şi al poporului, ci în interesul unei grupări criminale care-şi mai spune Partidul Democrat, mizăm pe conjugarea eforturilor celor câteva partide care nu sunt discreditate şi au potenţial de accedere în Parlamentul RM şi pe partenerii străini care trebuie să monitorizeze şi să vadă care sunt pericolele. Mai ales că există deja un aviz negativ al Comisiei de la Venezia privind acest proiect de lege”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe