Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, pierde apelul împotriva unei noi pedepse de 19 ani de închisoare

Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a pierdut marţi apelul împotriva unei pedepse de 19 ani de închisoare, care i-a fost adăugată la sentinţa existentă luna trecută, a declarat un judecător al tribunalului din Moscova, potrivit Reuters.
Ultima sentinţă a fost impusă la 4 august, după ce Navalnîi a fost condamnat pentru şase acuzaţii legate de presupuse activităţi extremiste, pe care le-a negat în totalitate.
Apelul său a fost respins de un judecător din Moscova după o audiere la care liderul opoziţiei ruse a participat prin legătură video. Procedurile au fost închise pentru mass-media în afară de citirea verdictului, în ciuda protestelor lui Navalnîi şi ale avocaţilor săi.
Navalnîi, purtând o uniformă neagră de puşcărie, a ascultat în picioare decizia judecătorului.
Cea mai recentă sentinţă se adaugă la cei 11 ani şi jumătate pe care acesta îi ispăşea deja în colonia penală IK-6 de la Melehovo, la aproximativ 235 km la est de Moscova, pentru fraudă şi alte acuzaţii pe care le-a respins, de asemenea, ca fiind motivate politic şi menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa preşedintelui Vladimir Putin.
Daniel Holodni, un tehnician de televiziune care a lucrat pentru Navalnîi, a fost condamnat la opt ani de închisoare în august, în cadrul aceluiaşi proces. Apelul său a fost şi el respins marţi, menţionează sursa citată.
"Alexei, ne mai vedem!" a strigat Holodni înainte ca transmisia video să se încheie. Navalnîi a făcut semn cu mâna în semn de răspuns.
Context
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este cea mai cunoscută personalitate din opoziţia divizată a Rusiei, iar susţinătorii îl prezintă ca pe un personaj în stilul lui Nelson Mandela, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce ţara.
Mişcarea sa politică a fost scoasă în afara legii, iar membrii importanţi au fost încarceraţi sau au fugit în străinătate, ca parte a unei represiuni a Kremlinului împotriva disidenţei care s-a intensificat de când Putin şi-a trimis trupele în Ucraina, anul trecut.
Kremlinul a încercat să îl prezinte pe Navalnîi ca fiind irelevant din punct de vedere politic, iar Putin se străduieşte să nu-i rostească niciodată numele. Oficialii ruşi îl prezintă ca fiind un extremist şi, fără a furniza dovezi, ca o marionetă a Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA.
Navalnîi şi-a câştigat admiraţia întreagii lumi pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în Siberia.
El a fost arestat imediat la sosire. Kremlinul a negat că ar fi încercat să îl ucidă, iar Putin a comentat: "Dacă cineva ar fi vrut să-l otrăvească, l-ar fi terminat".