SUA se află la un pas de a desfăşura arme grele în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria

Tancuri poloneze în Swietoszow, vestul Poloniei, 13 iunie 2015.
Tancuri poloneze în Swietoszow, vestul Poloniei, 13 iunie 2015. (Captură Foto)

SUA este pregatita să trimită tancuri, vehicule de infanterie şi până la 5.000 de soldaţi în Europa de Est, ca răspuns la tendinţele expansioniste ale Rusiei, arată ziarul american The New York Times, care a citat mai mulţi oficiali americani şi europeni.

La rândul ei, Polonia a declarat duminică că se află în negocieri cu Statele Unite în privinţa posibilităţii ca Washingtonul să staţioneze armament greu pe teritoriul polonez, în condiţiile în care tensiunile regionale ating cote tot mai alarmante datorită agresiunii Rusiei şi a crizei ucrainene, susţine Yahoo News.

Ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak a declarat că negocierile fac parte dintr-o serie de discuţii privind amplificarea prezenţei militare americane în Polonia şi în alte state est-europene membre ale NATO.

Comentariile sale au loc după un raport publicat sâmbătă în ziarul New York Times care a susţinut că Pentagonul este pregătit să desfăşoare tancuri de luptă, vehicule de luptă şi alte arme grele pentru cei aproximativ 5.000 de soldaţi americani ce vor fi staţionaţi în mai multe ţări baltice şi est-europene, precum Polonia, România, Bulgaria şi posibil şi Ungaria.

Ziarul american a descris anunţul Pentagonului ca o “mişcarea semnificativă pentru a descuraja agresiunea rusă în Europa”, adăugând că planul, dacă este aprobat, va reprezenta primul caz după perioada Războiului Rece când SUA ar staţiona astfel de echipamente în state membre NATO care au fost la un moment dat sub braţul de fier al sovieticilor.

Siemoniak a confirmat, într-un interviu cu agenţia de ştiri PAP, că Polonia se află în discuţii cu SUA, adăugând că el a discutat problema cu secretarul american al Apărării Ashton Carter în timpul vizitei sale în Washington în luna mai.

“Lucrăm de ceva vreme în privinţa amplificării prezenţei militare americane în Polonia şi pe flancul estic al NATO”, a declarat Siemoniak.

“Este relativ uşor să transferi trupe, dar va fi bine să dispunem de materiale în apropierea zonelor de pericol”, a susţinut el, adăugând că a fost informat că Washingtonul va lua în scurt timp o decizie.

Oficiali americani seniori au fost citaţi de New York Times afirmând că proiectul ar putea fi aprobat de Pentagon înainte de întâlnirea miniştrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc în perioada 24-25 iunie.

Polonia şi alte ţări din estul Europei au fost afectate de acţiunile Rusiei în Ucraina, unde rebelii separatişti pro-ruşi se luptă din aprilie 2014 cu trupele guvernamentale ucrainene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe