Liderul chinez Xi Jinping promite "reunificarea paşnică" a Chinei cu Taiwanul

Preşedintele chinez Xi Jinping (Getty Images)
A.P.
10.10.2021

Liderul comuniştilor chinezi, Xi Jinping, a promis o „reunificare paşnică” a Chinei cu Taiwanul. Conform lui Xi Jinping, cel mai mare obstacol în calea reunificării îl reprezintă persoanele care susţin mişcarea pentru independenţă a Taiwanului.

„Cei care îşi uită tradiţiile, îşi trădează patria-mamă şi caută să dezbine ţara nu vor reuşi”, a spus preşedintele Chinei, într-un discurs rostit cu prilejul celei de-a 110-a aniversări de la începutul Revoluţiei Chineze din 1911 care avea să ducă în cele din urmă la răsturnarea ultimei dinastii imperiale.

Discursul liderului chinez a fost mult mai puţin dur la adresa Taiwanului, comparativ cu declaraţiile făcute la 1 iulie, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în care a promis că îi va zdrobi complet pe toţi susţinătorii independenţei Taiwanului.

Xi Jinping a declarat, de această dată, că îşi doreşte o reunificare paşnică sub politica „o ţară, două sisteme”, similară celei folosite în cazul Hong Kong-ului. Afirmaţia liderului comunist este parte a propagandei de uz intern: regimul comunist chinez a înăsprit controlul asupra centrului financiar al Asiei de sud-est după demonstraţii masive întinse de-a lungul a şase luni, ale locuitorilor din Hong Kong, împotriva regimului de la Beijing. Protestele, care au scos în stradă până la 30% din populaţia oraşului, au fost înăbuşite prin violenţă către sfârşitul anului 2019, după care pandemia a dat prilejul administraţiei locale să interzică orice proteste.

În alocuţiunea sa, Xi Jinping a accentuat că Taiwanul reprezintă o problemă internă a Chinei şi că Beijingul nu acceptă niciun fel de amestec în treburile sale interne - un mesaj către SUA, care se opune invadării Insulei de către trupele chineze.

Citiți și China a trimis 147 de avioane de luptă în zona Taiwaneză de pe 1 octombrie

În ciuda afirmaţiilor lui Xi Jinping, între 1 octombrie şi 4 octombrie, China a trimis peste 140 de avioane de luptă în incursiuni ale spaţiului aerian al Taiwanului. Numărul incidentelor este un record absolut, menit să hărţuiască forţele aeriene taiwaneze nevoite să ridice avioane de la sol.

În ciuda promisiunilor de reunificare paşnică, Xi Jinping a mai spus că „sarcina reunificării complete a Chinei trebuie îndeplinită şi, în mod sigur, va fi îndeplinită”.

Taiwanul a fost fondat de generalul naţionalist Chiang Kai Shek, liderul ultimului guvern legitim al Chinei, care s-a refugiat pe Insulă după ce a pierdut războiul civil, fondând Taiwanul modern. În ciuda acestui lucru, regimul comunist consideră Taiwanul parte din teritoriul său şi sub politica sa „o singură China”, refuzând să aibă relaţii diplomatice cu orice ţară care recunoaşte Insula ca ţară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor