Liderii UE doresc crearea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care lansează atacuri cibernetice
alte articole
Liderii UE solicită un nou regim de sancţiuni care să permită aplicarea de penalităţi împotriva persoanelor găsite responsabile de desfăşurarea de atacuri cibernetice asupra statelor membre ale blocului.
Apelul de joi a fost făcut după ce Marea Britanie şi Olanda au declarat în urmă cu câteva săptămâni că presupuşi agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruseşti (GRU) ar fi încercat în luna aprilie să hăckuiască Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu sediul la Haga, potrivit RFE/RL. Rusia a negat acuzaţiile.
O declaraţie postată pe website-ul Consiliului European susţine că această instituţie “cere măsuri de combatere a activităţilor cibernetice ilegale şi ostile şi construirea unei securităţi cibernetice puternice”.
Declaraţia a adăugat că “ar trebui depuse eforturi în ceea ce priveşte capacitatea de a răspunde şi de a descuraja atacuri cibernetice prin măsuri restrictive la nivelul UE”.
Iniţiativa a fost propusă de Marea Britanie, Olanda, Lituania, Estonia, Letonia, Danemarca, Finlanda şi România.
Regimul sancţiunilor nu va intra în vigoare imediat. În următoarele câteva săptămâni şi luni, statele membre ale UE vor depune eforturi pentru a finaliza cadrul legal al acestui document.
Noul regim va include îngheţarea activelor persoanelor responsabile pentru atacuri cibernetice şi interdicţia acestora de a intra în UE.
Deşi nu menţionează în mod specific Rusia, apelul pentru sancţiuni a fost făcut pe fondul temerilor crescânde privind activităţile cibernetice ale Moscovei. Puterile occidentale au afirmat că aceste activităţi ar include hacking şi interferenţa electronică cu procesele electorale ale mai multor naţiuni. Moscova a negat că a interferat cu alegerile altor state.