Lavrov neagă acuzaţiile de spionaj formulate de Olanda împotriva a patru agenţi GRU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins acuzaţiile făcute de autorităţile olandeze împotriva unor presupuşi spioni ruşi, potrivit RFE/RL.

Săptămâna trecută, autorităţile din Olanda au afirmat că patru agenţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) au încercat şi au eşuat să hăckuiască Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), al cărui sediu se află la Haga.

Comentând acuzaţiile Olandei, Lavrov a susţinut că cei patru cetăţeni ruşi se aflau într-o călătorie “de rutină” în Haga în luna aprilie, când au fost arestaţi şi deportaţi de autorităţile olandeze.

“Nu a fost secretă călătoria specialiştilor ruşi în Haga în luna aprilie”, a declarat Lavrov luni la Moscova, după discuţii cu omologul său italian, Enzo Moavero Milanesi.

“Ei nu se ascundeau de nimeni când au sosit pe aeroport, când s-au cazat la hotel şi când au vizitat ambasada noastră. Au fost reţinuţi fără nicio explicaţie, li s-a refuzat oportunitatea de a contacta ambasada noastră din Olanda şi apoi li s-a cerut să plece din ţară. Părea a fi o neînţelegere”.

Între timp, ministrul rus de Externe a afirmat luni, într-o notificare trimisă ambasadorului olandez cu scopul de a protesta împotriva detenţiei şi expulzării cetăţenilor ruşi, că incidentul respectiv a fost o provocare.

Oficiali din domeniul apărării din Olanda au publicat săptămâna trecută fotografii şi o cronologie a presupusei încercări a agenţilor GRU de a hăckui OPCW.

OPCW investighează un atac chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul britanic Salisbury. Londra a învinuit guvernul rus pentru incident, însă Moscova a negat cu tărie orice implicare.