Parlamentar turc doreşte doborârea unui alt avion rusesc după finala Euroligii la baschet

Un parlamentar turc a sugerat că un alt avion rusesc ar trebui să fie doborât după ce o echipă de baschet turcă a fost învinsă de o echipă rusească într-un meci important.
Avionul rusesc Suhoi Su-24 doborât în 24 noiembrie 2015 de aviaţia turcă.
Avionul rusesc Suhoi Su-24 doborât în 24 noiembrie 2015 de aviaţia turcă. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.05.2016

După înfrângerea de duminică a echipei Fenerbahce din Istanbul de către echipa moscovită CSKA în finala Euroligii la baschet, Samil Tayyar, un parlamentar din Partidul de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP), a scris pe Twitter: “Doresc ca un alt avion rusesc să fie doborât”.

Comentariul lui Tayyar a fost repostat pe Twitter de peste 8.000 de ori şi a primit peste 10.000 de like-uri, deşi majoritatea comentariilor primite au avut o natură mai puţin entuziastă.

După valul de reacţii negative la remarcile sale, Tayyar a postat luni un nou mesaj pe Twitter în care a declarat că nu a fost serios în ceea ce a scris anterior.

“Este o glumă, relaxaţi-va”, a scris el.

Aviaţia turcă a doborât un bombardier rusesc Suhoi Su-24 în apropierea graniţei cu Siria în 24 noiembrie 2015, ducând la deteriorarea puternică a relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi Rusia.

Echipajul avionului rusesc s-a paraşutat, dar unul dintre piloţi a fost ucis de militanţii turkmeni aflaţi la sol în timp ce acesta se afla încă în aer. Celălalt pilot a fost salvat de armata siriană.

Ankara nu şi-a oferit niciodată o scuză pentru incident, susţinând că avionul rusesc a pătruns în spaţiul aerian turcesc. Mai mult, recent, Turcia a renunţat la toate acuzaţiile împotriva lui Alparslan Celik, principalul suspect în asasinarea pilotului rus.

Celik este fiul unui fost primar districtual ales dintr-un partid naţionalist turc. Într-un interviu cu ziarul Hürriyet, Celik a susţinut că uciderea pilotului rus a avut loc ca răspuns la campania aeriană rusească împotriva militanţilor din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor