Merkel criticată pentru expunerea UE la şantajul turcesc

Politicienii germani susţin că Angela Merkel a făcut UE foarte dependentă de Turcia în privinţa gestionării crizei refugiaţilor, acuzând-o că a expus blocul la şantajul Ankarei.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.05.2016

UE se află în impas în ceea ce priveşte viitorul acordului controversat cu Turcia privind refugiaţii, care a fost semnat în luna martie.

Conform acordului, Turcia a promis că va primi toţi solicitanţii de azil şi refugiaţii care au pătruns ilegal în Grecia, traversând Marea Egee.

În schimb, Ankarei i s-au promis ajutoare financiare în valoare de câteva miliarde de euro, accelerarea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii turci şi revitalizarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE.

Bruxelles-ul insistă acum că Turcia trebuie să respecte 72 de criterii, în special modificarea legilor antitero, dacă doreşte ca cetăţenii turci să poată călători liber, fără vize, în spaţiul Schengen.

Totuşi, Turcia refuză să cedeze cerinţelor, susţinând că fără suspendarea vizelor nu va mai exista niciun acord şi că blocul european va trebui să găsească o altă cale pentru a salva acordul.

Carsten Schneider, vicepreşedinte al social democraţilor germani (SPD), partener al coaliţiei de guvernare a cancelarului Angela Merkel, a acuzat-o pe aceasta că îl transformă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un element central al politicii privind refugiaţii.

El a avertizat că, dacă Erdogan nu va mai coopera, “Germaniava fi tot mai izolată în Europa”.

Merkel, care va participa săptămâna viitoare la World Humanitarian Summit în Istanbul, plănuieşte de asemenea să participe la discuţii bilaterale cu alţi lideri prezenţi la eveniment în încercarea de a salva acordul cu turcii.

“Nu sunt împotriva discuţiilor cu Turcia, dar cred că este periculos să devii atât de dependent de Ankara”, a declarat Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin Sociale.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, totuşi, a susţinut că Turcia este încă o ţară cheie pentru gestionarea afluxului de refugiaţii ce vin spre Europa.

Anul trecut, peste un milion de refugiaţi au sosit în Europa prin Turcia şi Grecia. De acolo, folosind ruta balcanică acum închisă, refugiaţii au ajuns în Germania şi alte state nordice ale Uniunii Europene.

În prezent, Europa este îngrijorată că ar putea înfrunta un nou aflux de refugiaţi după ce Erdogan a ameninţat că Turcia va permite refugiaţilor să pătrundă pe continent dacă acesta nu îşi respectă obligaţiile prevăzute de acord.

Sute de mii de refugiaţi fug în continuare din zone lovite de conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor