Lider sindical: MAI i-a fraudat pe tinerii agenţi de poliţie!
alte articole
Preşedintele sindicatului poliţiştilor Diamantul, Emil Păscut, acuză conducerea MAI că i-a "fraudat pe tinerii agenţi de poliţie", sub ochii închişi ai sindicatelor din domeniu. Practic, potrivit liderului sindical, MAI a fentat legea şi, în loc să crească salariile agenţilor de poliţie până la pragul legal, a încurajat unităţile de poliţie să adauge la remuneraţia oamenilor legii sporurile, pentru ca salariile acestora să ajungă la 1250 brut, ceea ce, pe lângă faptul că îi dezavantajează pe tineri, mai e şi ilegal.
Astfel, conform art. 4 din anexa VII la Legea 284 din 2010, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la salariu lunar, acesta fiind compus din salariul funcţiei de bază, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.
Salariul funcţiei de bază este compus din salariul de funcţie, salariul gradului profesional deţinut, gradaţii şi, după caz, salariul de comandă. Ori, pentru a aduce salariile de funcţie la minimum prevăzut în lege, în acestea au fost incluse, de exemplu, orele de noapte, aşa cum reiese din fluturaşul de salariu de mai jos.
Redăm postarea preşedintelui Diamantul:
"Circa 7000 de agenţi tineri de poliţie au salariul de funcţie sub minimul garantat de 1250 lei!
Potrivit art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, cităm:
"Art. 1. - Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră."
Din scrisoarea trimisă de IPJ Prahova, liderului nostru Ioniţă Florian, rezultă că în luna august (atenţie, august, nu mai, nu iunie, nu iulie!) la IPJ Prahova sunt 185 de agenţi cu salariul de funcţie sub minimul garantat prin hotărârea de guvern.
Dacă înmulţim 180 cu 41 de judeţe plus Bucureştiul, rezultă estimativ că 7.560 de agenţi tineri de poliţie, din mai până în august, au avut şi au oficial, salariul de funcţie sub minimul de 1250 lei. Deci mai mult de 10% din poliţiştii români.
Hotărârea de guvern a fost publicată în decembrie 2015. Deci perfect şi accesibilă şi previzibilă pentru managementul strategic al MAI. Au avut tot timpul din lume să prevadă şi să ia măsuri. Ce au făcut? Nimic.
Când s-a ajuns la sfârşitul lunii mai, ce au putut să facă conducătorii sclifosiţi ai MAI, în frunte cu inginerul nostru plagiator Tobă, a fost să tragă nişte pârţuri prin Direcţia Generală Financiară condusă de Drăgulin, numite "Precizări" care au avut ca scop doar să înşele, să fraudeze tinerii agenţi de poliţie.
În loc să fi făcut demersuri care să asigure modificarea oricăror norme care împiedicau ridicarea salariului de funcţie al agenţilor de poliţie tineri, prin precizări s-au instigat unităţile de poliţie să treacă sporurile în salariul de funcţie, ceea ce este contra legii, în scopul de a ridica artificial salariul de funcţie al agenţilor tineri, pentru a atinge valoarea de 1250 lei.
Ce au făcut sindicatele, ca reacţie? Alea mari şi obeze, cu lideri întreţinuţi de prostimea credulă cu peste 80 milioane pe lună?
Nimic. În afară de SPR Diamantul, un sindicat mediu, care munceşte în principal cu voluntari, pe barba lor, cum zice cântecul lui Moga.
Noi suntem singurii care au făcut demersuri pentru repararea situaţiei în care se aflau 7000 de agenţi de poliţie. Nu o spun ca o laudă adusă sindicatului meu. O spun cu tristeţe.
Tristeţe pentru că văd că la vârful MAI, conduce şmecheria şi că singurele idei geniale care îi vin lui Stelică Drăgulin, tartorul DGF sunt de a frauda legea şi pe poliţişti.
Tristeţe pentru că poliţiştii needucaţi şi neinformaţi, susţin lideri incapabili sau indiferenţi, pricepuţi a cânta însă la mandolină, sloganuri populiste şi înşelătoare.
Tristeţe pentru că văd pe forumuri certuri nesfârşite între categorii de vârstă (tineri versus bătrâni), de corp (agenţi vs ofiţeri), membri simpli de sindicat contra altora din alte sindicate, oameni de bună credinţă care însă nu înţeleg că problemele lor nu se datorează categoriilor de poliţişti pe care le consideră greşit adversare, ci că problemelor lor se datorează modului defectuos în care suntem conduşi de ministru şi de clica din Aparatul Central, cu complicitatea liderilor din federaţiile "reprezentative".
Aşa că încetaţi certurile şi căutaţi schimbarea. Ridicaţi capul din ţărână. Informaţi-vă. Gândiţi. Sprijiniţi oamenii care vor să vă ofere această schimbare, nu pe cei care vă oferă o sticlă de vin contra adeziune şi o ciungă de paşti. Asta înseamnă că acţionaţi pentru apărarea interesului vostru. Alternativa e să rămânem aşa cum suntem, până la paştele cailor.