Piedone, scos din cursa electorală de instanţă. Fostul edil nu se lasă şi promite răzbunare

Candidatura-surpriză a lui Piedone pentru un nou mandat de primar la Sectorul 4 a stârnit valuri de indignare în rândul societăţii civile. Problema a ajuns ulterior şi pe masa instanţei care i-a respins candidatura, însă fostul edil nu vrea să renunţe şi s-a apucat din nou de strâns semnături.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Unii dintre supravieţuitori şi rude ale celor care şi-ai pierdut viaţa în urma tragediei de la Colectiv, precum şi avocatul Gheorghe Piperea, au contestat în instanţă candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat de primar. Dacă iniţial Judecătoria Sectorului 4 a respins iniţiativa, marţi, Tribunalul Bucureşti a decis definitiv că Piedone nu mai poate candida pentru un nou mandat.

În urmă cu câteva zile, contestaţiile depuse de 10 supravieţuitori ai incendiului de la Colectiv împotriva candidaturii lui Piedone au fost respinse de magistraţii Judecătoriei Sectorului 4. Decizia nu a fost însă definitivă, iar trei dintre supravieţuitori, precum şi cunoscutul avocat Gheorghe Piperea, au atacat decizia cu apel.

Potrivit Agerpres, Tribunalul Bucureşti a admis marţi doar acţiunea depusă de Gheorghe Piperea şi i-a anulat, în mod definitiv, candidatura lui Piedone.

În timpul procesului din prima instanţă, Piperea a declarat că nu sunt îndeplinite cerinţele formale ale dosarului privind candidatura lui Piedone pe motiv că numărul total al alegătorilor din Circumscripţia electorală nr. 4, Sector 4, este de 274.190, iar lista de susţinători trebuie să cuprindă 2.742 de susţinători.

În opinia lui Piperea, lista depusă de Piedone nu îndeplineşte condiţiile legale, adăugând că, "având în vedere oprobriul public" declanşat împotriva fostului primar, este imposibil ca acesta să fi reuşit strângerea semnăturilor necesare, care să respecte condiţiile prevăzute de lege, neexistând nicio probă vizuală privind o eventuală campanie de strângere publică de semnături pentru susţinerea acestei candidaturi.

În al doilea rând, avocatul le-a spus judecătorilor că există un conflict de interese între Piedone şi instituţia la care acesta şi-a depus candidatura, întrucât Primăria Sector 4 s-a constituit parte civilă în dosarul Colectiv, solicitând daune morale de 100 milioane euro, existând posibilitatea ca, odată ales primar, Piedone să determine renunţarea la acţiunea civilă.

Gheorghe Piperea a făcut referire la caracterul imoral al candidaturii lui Piedone, care reprezintă în opinia publică principalul responsabil pentru tragedia din Clubul Colectiv, iar acceptarea candidaturii acestuia "reprezintă o ofensă adusă cetăţenilor indignaţi, precum şi o atingere adusă memoriei victimelor".

Motivarea instanţei

"Examinând listele de susţinători înaintate de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 4 – Sector 4 (în copie şi original), tribunalul constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de lege decât pentru un număr de 2.550 de susţinători. Pentru diferenţa până la 5.076 susţinători, tribunalul a observat că pentru o parte dintre aceştia nu sunt respectate cerinţele legale privind menţionarea în cuprinsul listelor a sectorului în care aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, tribunalul a constatat şi lipsa menţiunii datei de naştere pentru o altă parte dintre susţinători sau neîndeplinirea vârstei ce le conferă dreptul de a vota, precul şi lipsa menţiunii cetăţeniei", se arată în motivarea sentinţei prin care a fost respinsă candidatura lui Piedone, citată de Mediafax.

Instanţa a explicat că, în condiţiile în care modelul listei de semnături este stabilit prin Hotărâre de Guvern, aceasta trebuie completată la toate rubricile, completarea eronată sau parţială atrăgând nevalabilitatea.

Piedone nu se lasă

Fostul edil nu are de gând să renunţe la candidatura sa şi a dat deja că va începe o nouă campanie de strângere de semnături pentru a-şi depune din nou candidatura.

Mai mult, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, Piedone pretinde că este victima unui "abuz" din partea justiţiei şi are de gând să facă contestaţie în anulare cu privire la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Totodată, fostul edil va sesizat CSM cu o plângere împotriva judecătoarei care a dat sentinţa, iar avocaţii săi studiază inclusiv posibilitatea să-i facă acesteia plângere penală.

"Văd că se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte să îmi fie împiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opţiuni, să mă omoare sau să mă lase în pace să mă supun judecăţii Dvs, la vot, pe 5 iunie. Vă mulţumesc Dvs, celor care au fost alături de mine, şi va anunţ că voi iniţia o nouă campanie de strângere de semnături, de data aceasta de două ori mai multe, că poate aşa vom putea trece peste toate mizeriile pe care le pregătesc cei care vor puterea cu orice preţ!

Vă rog urmăriţi pe pagina mea de Facebook locaţiile în care voi fi prezent pentru această campanie de semnături. Va dura până în ultima zi de campanie şi aşa vor vedea cu toţii că semnăturile sunt autentice. Cer şi televiziunilor ca, dacă vor şi sunt interesate, să transmită LIVE tot procesul pentru a observa pas cu pas că este o procedură corectă şi transparentă. Aveţi încredere, merg până la capăt!", a scris Piedone pe reţeaua de socializare.

Reamintim că Piedone a demisionat din funcţia de primar după ce miile de oameni care s-au revărsat în stradă, revoltaţi de drama din Colectiv, i-au cerut demisia. Lui Piedone i s-a reproşat că, deşi avea doar două cluburi în tot sectorul, nu s-a asigurat că acestea funcţionează corect, la standarde care să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor.

Iniţial arestat preventiv pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea Clubului Colectiv, edilul a fost pus rapid în libertate. Cazul este cercetat, în continuare, de procurorii DNA.

Acum, Cristian Popescu Piedone a decis să revină în prim - planul politicii româneşti şi intenţionează să obţină un nou mandat de primar al Sectorului 4.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne