Comisia de etică a Academiei de Poliţie: Doctoratul lui Negoiţă, un plagiat. Să i se retragă titlul

Cunoscutul şi totodată controversatul primar Robert Negoiţă şi-a plagiat teza de doctorat, este concluzia Comisiei de etică a Academiei de Poliţie, după ce la finele lunii mai jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie detaliată în acest sens.
Robert Negoiţă
Robert Negoiţă (Epoch Times România)

Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a solicitat Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, a declarat duminică pentru News.ro, rectorul academiei Daniel Torje.

Punctul de vedere al Academiei de Poliţie a fost trimis în urmă cu două zile la CNATDCU, a cărei comisie de specialitate urmează să se pronunţe în curând în cazul Negoiţă.

"Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întampla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administraţia publică, cele mai importante au fost cunoştintele dobândite practic.

Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această "modă" a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! (...) mă voi supune deciziei CNATDCU, dacă va decide să îmi retragă titlul de doctor", a reacţionat Robert Negoiţă pe contul său de Facebook.

După ce şi-a luat bacalaureatul la 31 de ani, Robert Negoiţă a reuşit, 9 ani mai târziu, să devină doctor, în baza unei lucrări din care nu-i aparţine nici măcar o silabă, reiese dintr-o investigaţie semnată de jurnalista Emilia Şercan.

"Robert Negoiţă a terminat Liceul la 31 de ani. La 40 de ani era deja doctor. Cu o teză plagiată de la primul, până la ultimul cuvânt. Un plagiat total, complet, exhaustiv. M-a şocat să văd că nimic din conţinutul în baza căruia a devenit doctor nu-i aparţine. Nici măcar o silabă. Iar nişte domni profesori nu au sesizat că Negoiţă a plagiat şi i-au dat titlul de doctor.

Negoiţă l-a plagiat pe fostul rector al Academiei de Poliţie, Costică Voicu. Problema e următoarea: Costică Voicu a fost referent în comisia care i-a dat titlul lui Negoiţă, iar Voicu, ca să vezi, nu a sesizat că a fost plagiat. Nici nu e de mirare, pentru că şi Voicu este un plagiator. O să vedeţi despre ce este vorba în anchetă. Ştiţi ce mi-a declarat Costică Voicu când i-am zis că Negoiţă l-a plagiat? "Foarte bine! Mă şi bucur." Ştiindu-se plagiator şi turnător la Securitate, Costică Voicu a avut tupeul să-şi depună dosarul ca să fie selectat în noul CNATDCU. Din fericire, nu a trecut de selecţie.

Partea interesantă este că Negoiţă a semnat pe propria răspundere faptul că teza este originală şi că nu este plagiată, în acord cu Legea Educaţiei, pentru că după 2011 toţi doctoranzii au fost obligaţi să facă asta, iar el a susţinut doctoratul în 2012. Pârghii să fie lăsat fără titlul obţinut prin impostură sunt multe, însă sistemul apărat de plagiatori nu se lasă încă urnit din loc.", a scris anterior Emilia Şercan, pe contul său de Facebook.

Robert Negoiţă (44 de ani) a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Coordonatorul tezei a fost prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care e conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.