Tort cu cremă de zahăr ars - un deliciu

Tort cu cremă de zahăr ars
Tort cu cremă de zahăr ars (Maria Matyiku / Epoch Times)

Nu ştiu alţii ce simt, dar de câte ori mă gândesc la tortul sau la crema de zahăr ars, ajung înapoi la anii copilăriei şi ai studenţiei. Pentru mulţi dintre noi, amintirile frumoasei copilării sunt pline de aroma şi savoarea cremei de zahăr ars, adorată deopotrivă de copii şi adulţi. Vă prezentăm o reţetă care se face destul de rapid şi nu necesită talente culinare deosebite.

Ingrediente:

Pentru blat este nevoie de următoarele:

  • 4 ouă
  • 4 linguri(80 g) de zahăr
  • 4 linguri(80 g) de făină
  • 20 g de unt
  • 1 praf de sare
  • ½ linguriţă praf de copt

Opţional se pot adăuga rubarbă sau fructe cu pulpă de culoare deschisă (mere, caise, piersici, prune, etc), proaspete sau din compot, tăiate în felii subţiri. În reţeta de astăzi am folosit caise din compot. Încercaţi şi nu o să vă pară rău. Combinaţia dintre textura fină a cremei de zahăr ars şi aroma fructului aduce o senzaţie deosebită de savoare şi prospeţime.

Pentru crema de zahăr ars se folosesc:

  • 10 ouă
  • 10 linguri (200g) de zahăr
  • 1 litru de lapte
  • 2 pliculeţe de vanilie

pentru caramelizat:

  • 6 linguri (120g) de zahăr

Modul de preparare:

Mai întâi, într-o cratiţă suficient de adâncă (care merge la cuptor), se caramelizează cele 6 linguri de zahăr.

Zahărul se arde la foc mic, cu grijă să nu se închidă prea tare la culoare, pentru că devine amar la gust.

După topirea zahărului, se ia cratiţa de pe foc şi se răsuceşte, înclinând-o în toate părţile, în aşa fel încât pereţii vasului să se îmbrace în caramelul fierbinte până la o anumită înălţime de aproximativ 8-10 cm.

Se separă ouăle pentru blat, iar albuşurile se bat spumă până când spuma se întăreşte bine. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adăugă untul şi praful de sare, iar la sfârşit se adăugă treptat cele 4 linguri de făină şi spuma, amestecând cu mişcări circulare, de jos în sus, până când intră în compoziţie.

Compoziţia de blat se toarnă în cratiţa cu pereţii acoperiţi cu zahăr ars şi se nivelează. Deasupra se pun feliile subţiri de fructe. În timpul coacerii, blatul se va ridica singur deasupra cremei iar fructele vor sta la mijloc între cremă şi blat. Când tortul e gata şi se răstoarnă, blatul va fi poziţionat la baza tortului.

Pentru cremă, se bat lejer toate ingredientele cu un tel în formă de pară, având grijă să nu se facă spumă deasupra când amestecăm. Nu e nevoie ca zahărul să se dizolve.

Se toarnă cu grijă compoziţia pentru cremă, pe peretele cratiţei cu zahăr ars, astfel încât lichidul să pătrundă încet sub blat. Blatul, fiind mai uşor datorită spumei, se va ridica deasupra şi va pluti pe crema fluidă.

În cuptorul încins la 180 de grade, se pune mai întâi o tavă în care se toarnă un litru de apă fierbinte. Apa are rolul de a menţine textura cremei fine şi untoase, evitând astfel formarea găurilor şi deci a aspectului spongios în textură.

Se pune cratiţa în tava pregătită cu apă şi se coace în cuptor timp de 50- 55 de minute. După trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor şi se verifică dacă crema e bine închegată, încercând să o desprindem de pe pereţii cratiţei. Când nu e gata, se poate observa lichid alb la bază. În acest caz se pune din nou la cuptor şi se încearcă din nou după 5-10 minute. Normal, ar trebui să fie gata după 50 minute, dar depinde mult de cuptor.

Se acoperă cratiţa cu un platou (puţin adânc să fie loc pentru sirop) şi se răstoarnă printr-o mişcare rapidă. Se lasă să se răcească, fără a ridica cratiţa, până când ajunge la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider, tot acoperit, pentru câteva ore.

După ce s-a răcit, se poate orna după dorinţă, cu fructe de sezon, frişcă, sau ciocolată.

Sper să-l savuraţi cu plăcere, este deosebit de fin şi aromat!